Erişilebilirlik

Obama Politikaları Trump'ın Hedefinde


Obama Politikaları Trump'ın Hedefinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

İran’la nükleer anlaşma. Paris İklim Sözleşmesi. Küba’yla yeniden ilişki kurma. Bunlar eski başkan Barack Obama’nın siyasi mirasının en önemli maddeleriydi. Ancak bu miras, yeni Başkan Donald Trump tarafından sert eleştirilere uğruyor.

Donald Trump, Obama’nın dış politikasını eleştirmekte hiçbir zaman tereddüt etmedi.

Ancak Trump yakın zamana kadardış politikada ciddi bir değişiklik yapmadı.

Şimdi de Arap liderlerle görüşüp İran meselesini ısıtmaktan, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmeye kadar birçok konuda, Obama’nın mirasının temel unsurlarını değiştirme gayretinde.

“Bu yönetimde, önceki yönetimin icraatını tersine çeviriyorsanız, puan kazanıyorsunuz. Buna şüphe yok.”

Christy Goldfuss, Obama döneminde Beyaz Saray’da çevre politikaları konusunda danışmanlık yapmış. Goldfuss, 2015 Paris İklim Anlaşması’nı Obama’nın kilit başarılarından biri olarak görüyor. Ancak 195 ülke tarafından imzalanan anlaşma ABD Kongresi’nde onaylanmış değil. Bu da anlaşmayı kırılgan hale getiriyor.

Aynı şey, Obama’nın İran’la yaptığı nükleer anlaşma içinde de geçerli. Trump, anlaşmayı henüz eleştirme aşamasında.

Bir diğer hassas hedef de Obama’nın Küba’yla yeniden ilişki kurma politikası. Beyaz Saray, Obama’nın Küba politikasını topyekün gözden geçiren bir raporu tamamlamak üzere.

Kimse değişikliklerin ne kadar kapsamlı olacacağını bilmiyor. Ancak ABD-Küba Ticaret ve Ekonomi Konseyi’nden John Kavulich’e göre, Trump’ın bu politikadan tamamen geri dönmesini engelleyecek bir şey yok.

Donald Trump kampanyası süresince, Küba meselesine sert yaklaşmış ve Obama’yı eleştirmişti.

Başkan Trump şimdilik iç politikaya odaklanmış görünüyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, kesinleşmiş bir karar olmadığını açıkladı.

Obama yönetiminden birçok yetkiliye göre, değişim daha yeni başladı.

Obama’nın politikalarını geri çevirirken aslında Trump da tek taraflı davranıyor. Zira kendi hamlelerinin de halefi tarafından değiştirilmeyeceğinin garantisi yok.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG