Erişilebilirlik

Obama: Nükleer Saldırı Tehditi Artıyor


Washington’daki Nükleer Güvenlik zirvesinde konuşan Başkan, nükleer malzemenin el-Kaide gibi örgütlerin eline düşmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti

Başkan Barack Obama, teröristlerin nükleer malzeme ele geçirmek istemelerinin nükleer saldırı tehdidini artırdığını söyledi.

Washington’daki Nükleer Güvenlik zirvesinde konuşan Başkan, nükleer malzemenin el-Kaide gibi örgütlerin eline düşmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti. Obama, nükleer malzemelerin güvence altına alınması için dünya liderlerinin konuşmayı bırakıp hemen harekete geçmeleri uyarısında da bulundu.

Obama, dünyanın İkinci Dünya Savaşının sona ermesinden sonra karşılaştığı yeni nükleer tehditi “tarihin acı cilvesi” olarak tanımladı.

Zirve sonunda, 47 ülkenin, önümüzdeki dört yıl içinde, nükleer malzemeyi güvence altına almayı taahhüt edeceği bir ortak bildiri yayınlanacak.

Zirveye katılan liderlerle teke tek görüşmelerini sürdüren Başkan, önümüzdeki saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de biraraya gelecek.

Başkan, daha sonra, Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşecek.

Dünyada 120 bin nükleer silah yapmaya yetecek miktarda nükleer malzeme bulunuyor ve bu malzemenin teröristlerin eline geçmesi çok ciddi bir ihtimal. Zirvenin esas amacı bunu önlemek.

Dün başlayan zirve öncesi Başkan Obama Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile bir araya geldi. İki lider İran’a nükleer programından vazgeçmesi için baskıyı arttırma kararı aldı.

Çin, İran’la yoğun ticari ve ekonomik ilişkileri nedeniyle Tahran’a daha fazla yaptırım uygulanmasına istemiyordu.

İran, Kuzey Kore ve Suriye, nükleer silah programları ya da nükleer silaha sahip olmaya çalıştıkları gerekçesiyle zirveye davet edilmedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG