Erişilebilirlik

Obama’nın Sağlık Reformuna Karşı Çıkan Aday Sağlık Bakanı Oldu


Amerikan Senatosu, Başkan Donald Trump’ın Sağlık Bakanlığı’na aday gösterdiği Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Tom Price’ın atamasını 47’ye karşı 52 oyla onayladı. Atama oylaması Perşembe gecesi geç saatlere kadar süren oturumun ardından Cuma sabahı yapıldı.

Yeni bakan bir ortopedi uzmanı. Uzun yıllardır, Temsilciler Meclisi’nde Georgia eyaletini temsil eden Tom Price, Obamacare olarak bilinen sağlık reform yasasına şiddetle karşı olmasıyla tanınıyor.

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Price’ın sağlık sigorta sistemini herkesten çok daha iyi bildiğini söyledi ve Obamacare’in zarar verdiği sağlık sektörüne istikrar getireceğini kaydetti.

62 yaşındaki Price’in, 20 milyon Amerikalı’nın sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlayan sağlık sigorta sistemini yürürlükten kaldıracak şekilde çalışma yapması bekleniyor.

Cumhuriyetçiler Obamacare’in kaldırılmasını istiyor, ancak bu uygulama kaldırıldığında yerine ne tür bir düzenleme getirileceği konusunda uzlaşmaya varmış değiller.

Demokrat Senatör Elizabeth Warren, atamaya ilişkin oturumda “Amerikalılar’ın yeni sağlık bakanından beklentisi Obamacare’i kaldırması değil, daha fazla Amerikalı’ya kaliteli sağlık hizmeti ulaştırmasıdır,” diye konuştu.

Başkan Donald Trump’ın kabine adayları arasında, Kongre’den en son onay alan isim olan Tom Price, zorlu sorulara maruz kalmıştı. Senatörler, Price’i, özellikle, Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı olduğu dönemde yetkisini kötüye kullanarak borsadan haksız kazanç sağladığı yolundaki iddialar konusunda sıkıştıran sorular sordular.

Price dahil Kongre şimdiye kadar yedi bakan adayını onaylamış oldu. Buna göre Rex Tillerson Dışişleri Bakanı, Jeff Sessions Adalet Bakanı, James Mattis Savunma Bakanı, John Kelly İç Güvenlik Bakanı, Elaine Chao Ulaştırma Bakanı ve Betsy DeVos da Eğitim Bakanı olarak onaylandı.

Başkan Trump’ın kabinesinden geride onay bekleyen 8 aday daha var. Bir sonraki oylama Maliye Bakanlığı görevi için aday gösterilen Steven Mnuchin için yapılacak.

Daha sonra da kongrenin onayından geçecek olan adaylıklar Tarım, Ticaret, Enerji, Şehircilik, İçişleri, Çalışma ve Muharip İşleri Bakanlıkları için olacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG