Erişilebilirlik

Obama'nın Sağlık Reformu Ağır Yara Aldı


‘Obamacare’ adıyla anılan Sağlık Reformu’nun yürürlüğe girmesinin ardından devlet destekli sağlık sigorta sistemine kayıt yaptırmak isteyenlerin yaşadığı teknik arızanın giderilmesine çalışılıyor.

Amerika Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius, sağlık sigortası kayıtlarının yapıldığı web sitesindeki (HealthCare.gov) arızanın giderilmesi için yetkililerin kesintisiz çalışmayı sürdürdüğünü açıkladı.

Phoenix’de sağlık sigortası kaydı için telefon başvurularının değerlendirildiği bir ofiste açıklama yapan Sebelius, yaşanan teknik hatadan dolayı kimsenin görevinden alınmadığını söyledi. Sağlık Bakanı Sebelius, arızanın yoğun talep sonucu oluşan aşırı yüklenmeden kaynaklandığını savundu.

Amerika’da sağlık sigortası olmayan ve Obama yönetiminin başlattığı devlet destekli sigorta sistemine internet üzerinden kayıt yaptırmak isteyen milyonlarca Amerikalı, günlerdir ekranlarında teknik hata mesajlarına maruz kalıyor. Sitenin yapımı için federal hükümet tarafından sözleşmeyle kiralanan teknik destek şirketleri, arızadan Obama yönetimi yetkililerini sorumlu tuttu.

Kongre’de düzenlenen bir komisyon oturumuna katılan ve federal hükümete sözleşme karşılığı hizmet veren QSSI şirketinden Andrew Slavitt, web sitesinin 1 Ekim’de açılmasından önce kaygılarını yetkililere açtıklarını bildirdi. Slavitt, farklı sağlık sigortası opsiyonlarını seçme yöntemleri konusunda yetkililerin çok geç karar verdiğini öne sürdü.

Web sitesinin tasarımından sorumlu federal devlet dairesinin sözcüsüyse, sistemin çok büyük oranlarda başvuru kabulü olasılığına karşı yeterli test edilmediğini savundu. Sözcü, HealthCare.gov sitesine ancak 700 bin başvuru alabildiklerini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın bu projesinde görev alan en büyük şirket olan CGI Federal’in başkan yardımcısı Cheryl Campbell, HealthCare.gov sitesi açılmadan önce yapılan testlerin başarılı olduğunu söylese de çok yoğun başvurunun siteyi çökerttiğini savundu. Bunun ardından söz alan Demokrat Partili California Milletvekili Anna Eshoo, Campbell’in açıklamasını ‘sudan mazeret’ diye tanımladı. Seçim bölgesi, teknoloji şirketlerinin yoğun olduğu Silikon Vadisi olan Eshoo, internet alışverişinin yoğun olduğu döneme dikkati çekti ve “Amazon.com ve eBay.com siteleri Noel’den bir hafta önce çökmüyor?” diyerek, yoğun başvurunun mazeret olarak kullanılamayacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu tarafından dün düzenlenen oturuma yoğun bir şekilde politika karıştı. Cumhuriyetçi Partililer, ‘Obamacare’ adı verilen sağlık reformu yasasının tam anlamıyla bir facia olduğunu savundu. Komisyon Başkanı Michigan Milletvekili Fred Upton, web sitesinde yaşanan sorunlardan dolayı Obama yönetimi yetkililerini ‘ketum olmakla’ suçladı.

Demokrat Partili milletvekilleri de çok sayıda kişinin Obama yönetimi tarafından sunulan sağlık sigortası seçeneklerini almayı başarmakla birlikte web sitesinde sorun yaşandığını kabul etti. Yedi Demokrat Partili milletvekili arızalar giderilinceye kadar sağlık reformu yasasının bazı bölümlerinin ertelenmesi çağrısında bulundu.

Bir radyoya demeç veren Senato Demokrat Parti Grup Başkanı Harry Reid, 35-40 milyon sigortasız vatandaşın bir anda internete sağlık sigortası başvurusu yapmasının zorluklara yol açacağını belirtti.

Öte yandan Başkan Barack Obama da sağlık sigortası sunan web sitesindeki arızanın giderilmesi için kamu ve özel girişimlerdeki teknisyenlerin arızayı gidermesi çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius, gelecek hafta Kongre üyeleri önünde web sitesinde yaşanan arıza ve onarım çalışmaları konusunda bilgi verecek.

Yeni sağlık reformu yasası, özel sağlık sigortası almaya gücü yetmeyen on milyonlarca Amerikalı’ya devlet tarafından sübvanse edilmiş sağlık sigortası seçeneği sunuyor. Devlet destekli bu sağlık sigortasına başvuru yapan hiç kimse, geçmişte yaşadıkları sağlık sorunları yüzünden özel şirketlere yaptıkları başvurular gibi geri çevrilmiyor.

Yasa herkese sağlık sigortasını zorunlu hale getiriyor, almayı reddedenlere ise para cezası öngörüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG