Erişilebilirlik

Obama’nın Bu Yılki Nevruz Mesajının Hedefi İran


Obama'nın Newruz Mesajı
Obama'nın Newruz Mesajı
Başkan Obama, bu yılki Nevruz mesajında İran’ı nükleer konuda Batı’yla işbirliğine çağırdı. Nevruz mesajını İranlı liderlere ve İran halkına yöneltmek istediğini belirten Obama, başkanlığa geldiğinden beri İran’a uluslararası toplumun arasına dönmesi için her türlü fırsatın verildiğini söyledi.

İki tarafın ilişkilerinde onlarca yıldır süren güvensizliğin yarattığı zorluklara dikkati çeken Başkan Obama, İran’ın uluslararası taleplere karşılık vermesi durumunda iki ülke ilişkilerinin yeni bir yola girebileceğini söyledi. İran’ın nükleer programının bölge ve dünya güvenliği için tehdit oluşturduğunu yineleyen Başkan Obama, İran’ın bugüne dek, nükleer programının sivil amaçlı olduğu konusunda dünyayı ikna edemediğini kaydetti.

Başkan Obama, Amerika’nın bu sorunu barışçı yoldan çözmek istediğini defalarca belirttiğini hatırlattı. Başkan Obama, İran’ın nükleer programı barışçı amaçlar içeriyorsa Tahran’a ihtiyaçlarını karşılaması için nükleer enerji verilmesinin mümkün olduğunu ve bunun da İran’ın nükleer programı hakkındaki kuşkuları ortadan kaldıracağını ekledi. Obama, Amerika’nın ve uluslararası toplumun bunu yapmaya hazır olduğunu söyledi.

İran’ın önünde iki farklı yol olduğunu söyleyen Başkan Obama, İran’la çözüme ulaşılması durumunda İran halkının diğer ülkelerle gelişen ticari ve diğer bağların yararını kısa sürede hissedeceğini söyledi. Obama, İran’ın yürüdüğü yolda ısrar etmesi durumunda ise ülkenin gittikçe yalnızlaşacağını bildirdi. Umudunun İran’ın birinci yolu seçmesi olduğunu söyleyen Başkan Obama, İran halkının diğer dünya halklarının sahip olduğu fırsatlara sahip olmayı hak ettiğini söylerken aynı zamanda İranlılar’ın insan hak ve özgürlüklerine sahip olmayı hak ettiğini de ekledi.

Mesajında İran’ın yalnızlaşmasının dünya için de iyi olmadığını söyleyen Obama, İran halkının atalarının dünya sanatını ve bilimini zenginleştirdiğini ve tüm dünya milletlerinin İranlılar’ın ve özellikle gençlerin yetenek ve yaratıcılığından yararlanabileceğini söyledi. Ülkenin dünyadan kopuk yaşadığı her günü, ortak çalışma ve ortak yaratıcılık imkanlarının kaçırıldığı bir gün olarak değerlendiren Obama, Nevruz bayramının temelinde gelecekteki barış ve zenginliğin tohumlarını ekmenin bulunduğunu vurguladı.

Başkan Obama mesajında, Hafız’dan “Mutluluk meyvesi veren dostluk ağacı dikin; sonsuz acılar veren düşmanlık fidanını kökünden sökün” dizelerini okudu.

Obama mesajının sonunda, baharın iki ülke arasındaki gerilimi bitirmesini ve Amerika’yla İran arasında dostluk ve barışın gelişmesini diledi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG