Erişilebilirlik

Obama’nın Ağzından ‘Obama Doktrini’


Başkan Barack Obama 7 yıllık başkanlık döneminin dış politikasını Atlantic dergisine değerlendirdi. Obama, Amerika’nın küresel gücünü “iyi adam” olmak için kullanabileceğini belirtti, bununla birlikte kendi güvenliğini tehdit etmeyen her ayaklanmayı kontrol etmeye çalışmaması gerektiğini söyledi.

Başkan Obama, IŞİD’e karşı binlerce hava operasyonu yaptırmasına ya da Libya’da Muammer Kaddafi’yi ­deviren uluslararası askeri operasyona destek vermesine rağmen Amerikan askerinin yurtdışı görevlerde kullanılmasının tartışmalı olduğunu kabul etti.

Washington’da başkanların uyması gereken bir strateji belgesi olduğunu savunan Obama, “Bu belgeyi dış politika kurumu hazırlıyor” diye konuştu. Obama, “Strateji belgesi her olaya farklı yaklaşımlar sunuyor ve bu yaklaşımlar ağırlıklı olarak askeri yöntemler içeriyor. Amerika doğrudan tehdit ediliyorsa, strateji belgesi işe yarıyor. Ama bu aynı zamanda kötü kararlarla sonuçlanan bir tuzak da olabiliyor” dedi.

‘Esat Amerika’nın hukuku çiğnediğini iddia ederdi’

2013’te Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın kimyasal silahları olduğu ve bunları muhaliflere karşı kullandığı yönündeki bulguların ardından Obama “kırmızı çizgi” diye tanımlamasına rağmen Esat rejimini vurmamıştı.

Obama politikasını şöyle savundu: “Esat’a biraz zarar verebilirdik, kimyasal silah tehdidini füze saldırısıyla yok edemezdik. Sonra da saldırıyı atlatan Esat, Amerika’ya başarıyla karşı koyduğunu, Amerika’nın BM kararı olmadan uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini öne sürerdi” dedi.

‘Rusya’nın güçlü olduğunu savunanlar yanılıyor’

Obama Rusya’nın 2014’te Ukrayna’nın Kırım yarımadasını işgal etmesi sırasında izlediği politikayı da savundu.

“Bu, gerçek çıkarımızla, ne için savaşa gitmek istediğimizi belirlememize bir örnek” diyen Obama, “günün sonunda biraz anlam karmaşası oluyor” dedi.

“Putin Ukrayna’da kendisine bağımlı olan bir devlet elinden kaymak üzereymiş gibi davrandı” diyen Obama, Rusya’nın kendine pahalıya mal olsa da Suriye’de aynı şeyi yaptığını söyledi.

Obama, “Rusya’nın şu anda daha güçlü pozisyonda olduğunu söyleyenler dış politikada ya da dünyada gücün gerçek anlamını yanlış anlamışlar” dedi.

Siyasi gözlemciler Obama’nın Amerikan askeri gücünü sınırlı kullanmasını, Afganistan ve Irak savaşlarının kamuoyu üzerinde yarattığı etkiye bağlıyor. Ama Cumhuriyetçi Partili başkan adayları Obama’nın görüşünü reddediyor ve mevcut Başkan’ın Amerika’nın gücünü azalttığını belirtiyor.

‘Çin daha kritik’

Obama’ya göre gelecek yıllarda Amerika’nın Çin ile ilişkileri çok kritik olacak.

Başkan Barack Obama, “Eğer Çin ile doğru yolda ilerlersek ve Çin barışa katkısını sürdürürse bir ortağımız var demektir. Ama eğer Çin halkını memnun edecek politikalar üretmezse, eğer toprak büyüklüğünün getirdiği uluslararası sorumlulukları taşıyamazsa ve sadece dünyayı bölgesel nüfuzuyla algılamaya çalışırsa, yalnızca Çin ile sorun yaşamakla kalmayız, ortaya çıkacak diğer zorluklarla mücadelemizde de sorunlarla karşılaşırız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG