Erişilebilirlik

Obama’nın Afrika Gündemi Demokrasi


Obama’nın Afrika Gündemi Demokrasi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Linki indirmek için

Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Dan Robinson’a göre, Başkan Obama Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Tanzanya’da demokrasi, insan hakları ve ekonomik kalkınmanın önemini vurgulayacak

Başkan Barack Obama bu hafta Afrika’ya gidiyor. Bu Obama’nın kıtaya ikinci ziyareti olacak. Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Dan Robinson’a göre, Obama Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Tanzanya’da demokrasi, insan hakları ve ekonomik kalkınmanın önemini vurgulayacak.

Başkan Obama 2009 yılında Gana’da 24 saatten az kalmıştı.

Başkan Gana parlamentosunda demokrasinden, sorunların barış içinde çözülmesinden bahsetmiş iyi yönetimin önemini vurgulamıştı: “Kalkınma iyi yönetime bağlıdır. Çok uzun zamandır birçok yerde bunun eksikliğini görüyoruz. Bu konuda değişim sağlanması Afrika’nın potansiyelini ortaya çıkaracaktır.”

Obama ilk durağı olan Senegal’de geçen Mart’ta Beyaz Saray’da görüştüğü Cumhurbaşkanı Macky Sall’le buluşacak.

Başkan’ın Afrika ziyareti Amerika’nın gelişmekte olan demokrasilere destek verme, gıda güvenliği, küresel sağlık ve AIDS’le mücadele gibi konulara ilgisini gösteriyor.

Obama’nın Afrika ülkeleriyle terörle mücadelede işbirliği, Mali ve Nijerya gibi ülkelerde aşırı İslamcılar’ın yarattığı tehdidi de gündeme getirmesi bekleniyor.

Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes Başkan Obama’nın Afrika’yı yalnızca bir kere ziyaret etmiş olmasının kıtada yarattığı hayal kırıklığını bildiğini ve bunu değiştirmek istediğini söyledi: “Obama Afrika’yla ciddi olarak ilgilenmeseydi bu Amerika’nın dünya liderliğinden vazgeçtiği anlamına gelirdi. Başkan da bu konuya eğilecektir.”

Bush yönetiminin Afrika sorumlusu Jendayi Frazer bugün Dış İlişkiler Konseyi’nde görevli. Frazer Afrika’da halkın ve liderlerin düş kırıklığı yaşadığını söylüyor: “Obama’nın daha çok ilgilenmesini, daha fazla diyalog kurmasını ve yönetiminin kıtada daha etkili olmasını bekliyorlardı. Özellikle Çin’le hızla artan ilişkilerle karşılaştırdıklarında.”

Brookings Enstitüsü’nden Julius Agbor Başkan Obama’nın demokratik kurumları güçlendirdiğini, barış ve güvenliği arttırdığını ve gıda güvenliğini iyileştirdiğini düşünüyor.

Agbor ekonomik yardımların artırmasına rağmen Amerikan yatırımlarının azlığı nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını söylüyor: “Afrikalılar genel olarak Amerika’nın, kıtanın milyonlarca işsiz mezununa iş sağlayacak düzeyde yatırım yapmamasının hayal kırıklığını yaşıyor.”

Başkan Obama, kıtanın demokrasi örneği olarak tanımladığı Güney Afrika’da ekonomik ve demokratik gelişimden söz edecek. Obama ayrıca hasta olan eski cumhurbaşkanı Nelson Mandela ile de görüşecek.

Başkan Obama’nın planına Kenya özellikle eklenmedi. Çünkü Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve yardımcısı, Uluslararası Suçlar Mahkemesi’nde 2007 seçimlerinden sonra meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili olarak yargılanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG