Erişilebilirlik

Obama Netanyahu’yla Görüşüyor


Başkan Obama bugünWashington’da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla görüşecek. Görüşmenin temel konusu, İran’ın nükleer programı ve İsrail’in İran’a saldırma ihtimali.

İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenleme olasılığı Washington’da sıkça tartışılan bir konu. Bazı İsrailli yetkililer bunu açıkça dile getirirken; İranlılar kendilerini tehdit altında hissederlerse harekete geçebileceklerini söylüyor.

Amerika’nın önemli bir müttefikiyle İran arasında savaş çıkması ve bunun bölgesel ve küresel etkileri Obama yönetimini kaygılandırıyor.

Birliğin Durumu konuşmasında Başkan Obama, İran’ı tutum değiştirmeye çağırdı ve Amerika’nın sadece kendi çıkarlarını değil, müttefiklerinin de çıkarlarını koruyacağını vurguladı: “Vatandaşlarımızı, dostlarımızı ve çıkarlarımızı tehdit edenlere karşı güvenliğimizi korumaya kararlıyız.”

Nükleer programının askeri amaçlı olmadığı konusunda ısrar eden İran, yine de Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi denetçilerinin askeri bir tesise girmesini engelliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, bu tür kararların İran’ın tutumunu değiştirmediğini gösterdiğini söyledi: “İran, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda tutum değiştirmediğini göstermiş oldu.”

İran’ın nükleer amaçları ve önleyici bir saldırının etkileri konusunda yoğun tartışma yapılıyor. İsrail’in eski savunma bakan yardımcısı Efraim Sneh, Washington’da Wilson Merkezi’nde bir konuşma yaptı: “İran, uranyum zenginleştirerek önemli bir eşiği aştı ve nükleer bomba üretmeye çok yakın bir aşamaya geldi.”

Ancak eski Amerikan merkez kuvvetleri komutanı, emekli oramiral William Fallon, İran’ın gerçek niyetinin çok açık olmadığını söylüyor: “Niyetlerinin ne olduğu; ne kadar ilerleme sağladıkları; imkanları olsa nükleer programlarını silahlandırıp silahlandırmayacakları – bütün bunlar bilinmiyor.”

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Martin Dempsey ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon dahil birçok Amerikalı yetkili İsrail’e gitti. Hepsi İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu İran’a uygulanan yaptırımların etkisini görmek için beklemeye çağırdı.

Colin Kahl, Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi ve Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi uzmanı. Kahl, “Bu bir zaman oyunu. Amerika diplomatik bir çözüm bulunabilmesi için zaman kazanmaya çalışıyor. Bazı kesimler de, İran’ın, zaman kazanarak nükleer programında ilerleme sağlamaya çalıştığını söylüyor,” şeklinde konuşuyor.

Bugün yapılacak Obama – Netanyahu görüşmesinden önce İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres; Savunma Bakanı Ehud Barak Washington’da temaslarda bulundu.


XS
SM
MD
LG