Erişilebilirlik

Obama NATO Zirvesi'nden Erken Dönüyor


Dallas'ta perşembe günü polisleri hedef alan saldırının ardından soruşturma memurlarının yerlerinden hala kaldırmadığı devriye araçları
Dallas'ta perşembe günü polisleri hedef alan saldırının ardından soruşturma memurlarının yerlerinden hala kaldırmadığı devriye araçları

Başkan Barack Obama, Dallas, Texas’ta beş polisin öldürülmesi olayının ardından NATO zirvesine katılmak üzere gittiği Varşova ziyaretini yarıda kesme kararı aldı.

Obama Washington’a yarın gece, normalden bir gün önce dönecek. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın İspanya’nın Sevilla kentine uğrama planları da iptal edildi.

Başkan Obama, Dallas’ta polislerin uğradığı silahlı saldırıyı “korkunç, hesaplanmış ve alçakça” diye niteledi. Obama saldırının ardından ölenler ve yaralananları onurlandırmak amacıyla Beyaz Saray ve resmi binalarda bayrakların dört gün boyunca yarıya indirilmesini emretti.

Amerika Adalet Bakanı Loretta Lynch, Dallas soruşturmasına destek vereceklerini açıkladı. İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson da saldırganın uluslararası terör bağlantısı olmadığını açıkladı.

Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings, beş polis memurunun, tek bir silahlı saldırgan, Micah Johnson tarafından öldürüldüğünü doğruladı.

Dallas polisi, çatışmada ölü ele geçirilen Johnson’ın evinde yaptığı incelemede bomba yapım malzemeleri, kurşungeçirmez yelekler, tüfekler, cephane ve çatışma taktikleri üzerine tuttuğu notlar bulundu.

Johnson’un saldırısını “pusu” olarak niteleyen yetkililer, olayın Dallas’taki protesto gösterilerinin sonuna yaklaşıldığında yaşandığını belirtiyor. Protestolar, son bir hafta içinde iki siyahın beyaz polisler tarafından vurularak öldürülmesini izliyor.

Dallas Emniyet Müdürü David Brown, silahlı saldırganın ölü ele geçirilmeden önce bu olaylarla ilgili rahatsızlığını aktardığını bildirdi.

Micah Johnson’ın, Afganistan’da görev yapan bir asker olduğu ortaya çıktı. Aktif görevde olmayan Johnson yedekteydi ve henüz terhis olmamıştı.

Pusunun ardından bir otoparkta köşeye sıkıştırılan saldırgan ile polis, uzman bir arabulucu aracılığıyla irtibat kurdu. Micah Johnson arabulucuya, beyazları, özellikle de beyaz polisleri öldürmek istediğini söyledi. Saldırgan ayrıca yalnız hareket ettiğini ve hiçbir örgütle bağlantısı olmadığını da iddia etti. Dallas Emniyet Müdürü Brown, saldırganın yanındaki patlayıcıyı etkisiz hale getirmek için, bomba yüklü bir robotun gönderildiğini ve saldırganın da öldüğünü açıkladı.

Saldırıda yedi polis memuru ve iki sivil de yaralandı. Belediye Başkanı Mike Rawlings, yaralıların iyileşeceğini söyledi.

Polis saldırıda iki keskin nişancının daha payı olduğunu düşünüyordu, ancak yetkililer saldırının tek kişi tarafından işlendiğini doğruladı. Belediye Başkanı Rawlings, protesto eylemine kamuflaj desenli giyinen, kurşun geçirmez zırh giyen ve silah taşıyan 20’ye yakın kişinin katıldığını söyledi. Tüm bunlar Texas eyaletinde yasal sayılıyor.

Rawlings, “Saldırgan silahını ateşlediğinde herkes kaçmaya başladı. Kaçanlar arasında ellerinde silah olan bu kişiler de vardı” diye konuştu. Bu da polisin saldırıya daha fazla kişinin karıştığı yönünde izlenim edinmesine yol açtı.

ABD genelinde protesto eylemleri

Minnesota ve Louisiana eyaletlerinde iki siyahın beyaz polisler tarafından vurulmasını protesto etmek amacıyla Dallas’ta bin kadar kişi eylem düzenlemişti. Video kayıtları yayınlanan iki polisiye vaka, Amerika’daki birçok kentte gösterilere yol açtı. Amerika Adalet Bakanlığı, özellikle Louisiana’daki olayın ‘medeni haklar ihlali’ olabileceği gerekçesiyle bu yönde soruşturulacağını açıkladı.

Salı günü Louisiana’nın Baton Rouge kentinde 37 yaşındaki Alton Sterling bir dükkanın önünde kendisini yere yatırıp, normal koşullarda etkisiz hale getiren polisler tarafından yakın mesafeden vurularak öldürüldü. Çarşamba günündeyse, kız arkadaşı ve onun 4 yaşındaki kızıyla aracında bulunan Philando Castile, durdurulduğu trafik kavşağında polis tarafından vurularak öldürüldü. Castile’in vurulmasının ardından kız arkadaşı olayı Facebook’ta canlı yayınladı.

Bununla birlikte son iki yıldır Amerika’da silahsız siyahların beyaz polisler tarafından vurularak öldüğünü gösteren cep telefonu videoları, çoğunluğu beyazlardan oluşan polisin azınlıklara karşı orantısız güç kullandığı tartışmalarını alevlendirmiş durumda.

Washington Post gazetesi, 2016 yılının başından bu yana ülkede polis kurşunuyla 509 kişinin öldürüldüğünü bildiriyor. Bu rakam geçen yılın aynı döneminden 27 fazla.

Uluslararası tepkiler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Dallas’ta düzenlenen pusu sonucu polislerin öldürülmesini kınadı ve bu olayın, iki siyahın polisler tarafından öldürülmesinin yarattığı ulusal travmaya olumsuz katkı yaptığını bildirdi. Ban, Amerikan emniyet güçlerindeki ırkçılık ve ayrımcılık vakalarına yönelik, iki siyah Amerikalı’nın polisler tarafından öldürülmesi olayının tarafsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulundu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, polislere düzenlenen saldırıyı “korkakça bir eylem” olarak niteledi, ama “bu haftanın kurbanlarıyla dayanışma içindeyiz” mesajı verdi.

Olay Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk tarafından da kınandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG