Erişilebilirlik

Obama Mısır'la Ortak Tatbikatı İptal Etti


Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice Başkan Obama'ya Mısır konusunda brifing verirken
Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice Başkan Obama'ya Mısır konusunda brifing verirken
Başkan Barack Obama, Mısır’da güvenlik güçlerinin yüzlerce protestocuyu öldürmesinin ardından bu ülkeyle gelecek ay yapacağı ortak askeri tatbikatı iptal etti.

Başkan tatil yaptığı Massachusetts eyaletinin Martha’s Vineyard adasında yaptığı açıklamada, geçici hükümetle güvenlik kuvvetlerinin protestoculara müdahalesini ve sıkıyönetim uygulamalarını “sert bir şekilde kınadıklarını” açıkladı.

Obama, Mısır’la yılda iki kez yapılan “Parlak Yıldız” adlı ortak tatbikatı iptal ettiğini söyledi, “siviller sokaklarda öldürülürken geleneksel işbirliğimizi sürdüremeyiz” şeklinde konuştu.

“Mısır halkı son birkaç günde gördüklerimizden daha iyisini hak ediyor, şiddet dalgası ve gerginlik durmalı” diye konuşan Obama, bununla birlikte Mısır’daki durumun ne denli karmaşık olduğunu da anladıklarını belirtti.

Başkan Obama, Muhammed Mursi’nin demokratik seçimlerle işbaşına getirilmiş bir cumhurbaşkanı olmakla birlikte, hükümetinin kapsayıcı olmadığını ve Mısır halkının görüşlerini dikkate almadığını savundu.

Obama bu yaz başında Mısır’da ulusal uzlaşma şansı ortaya çıkmasına rağmen daha tehlikeli bir dönemece girildiğine dikkati çekti, “Sivillere yönelik şiddeti kınıyoruz, evrensel hakları destekliyoruz ve sıkıyönetim uygulanmasına karşıyız” diye konuştu.

Demokratik bir hükümet kurulmasının yıllar, hatta nesiller alacağını savunan Obama, Mısırlılar’ın bu konuda çaba göstermesi gerektiğine işaret etti. Başkan ayrıca Mısır’daki karşıt iki tarafın da başlarına gelenlerden Amerika’yı ve Batı ülkelerini suçlamasının ya da Amerika’nın sürekli ‘karşı tarafı desteklediğini’ iddia etmelerinin kendilerine yarar sağlamayacağını kaydetti.

Obama bu açıklamasını yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.

Bir gün önce Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de göstericilere uygulanan askeri müdahaleyi kınadığını bildirmiş ve yeni kayıplar olmasını önlemek için taraflara geri adım atma çağrısında bulunmuştu.

Mısır Amerika’dan her yıl 1 milyar 300 milyon dolar değerinde askeri ve 250 milyon dolar da ekonomik yardım alıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG