Erişilebilirlik

Başkan Barack Obama Yeni Silahsızlanma Anlaşmasını İmzalamak Üzere Prag’a Gidiyor


Yeni anlaşma, hem Rus hem de Amerikan nükleer silahlarının yüzde 30 oranında azaltılmasını öngörüyor. Anlaşmaya göre her iki ülke bin 500’er stratejik nükleer silah tutabilecek

Başkan Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile nükleer silahların azaltılması anlaşmasını imzalamak üzere Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a gidiyor.

Yeni anlaşma, hem Rus hem de Amerikan nükleer silahlarının yüzde 30 oranında azaltılmasını öngörüyor. Anlaşmaya göre her iki ülke bin 500’er stratejik nükleer silah tutabilecek.

Prag’da imzalanacak anlaşma, kısaca START olarak bilinen 1991 tarihli Stratejik Silah İndirimi Anlaşması’nın yerini alacak.

Amerikalı ve Rus yetkililer, anlaşma taslağı üzerinde yaklaşık bir yıl çalıştı.

Başkan Obama, yeni anlaşmayı, son 20 yılın en kapsamlı silahsızlanma anlaşması olarak niteledi. Obama, Amerika ve Rusya’nın çocuklar için daha güvenli bir gelecek inşa ettiklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, anlaşmanın imzalanmasını önemli bir gelişme olarak tanımladı. Medvedev, yeni anlaşmanın, küresel silahsızlanma sürecinde yıllar boyunca etkisini göstereceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG