Erişilebilirlik

Obama Küba’da Castro’yla Görüşüyor


Başkan Barack Obama, Küba’ya yaptığı tarihi ziyaretin ikinci gününde Küba Devlet Başkanı Raul Castro’yla biraraya geliyor. İki lider, 50 yıldan uzun süredir devam eden Soğuk Savaş gerginliğine nokta koymaya hazırlanıyor. Obama, Küba’yı yaklaşık 90 yıl sonra ziyaret eden ilk Amerikan başkanı oldu.

Küba’nın başkenti Havana’daki Devrim Sarayı’nda biraraya gelecek olan Obama ve Castro, yüzyüze dördüncü kez görüşmüş olacak. İki lider 2013’te Güney Afrika’da Nelson Mandela’nın cenazesi sırasında ve geçtiğimiz yıl Nisan ayında Panama’da yapılan bölgesel zirve toplantısında görüşmüştü. Castro bu akşam Obama’nın onuruna akşam yemeği veriyor.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun Pazar günü öğleden sonra Jose Marti Havaalanı’na inen Obama’yı karşılamaya giden heyette yer almaması dikkat çekti. Liderliğini Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez’in yaptığı Kübalı yetkililerden oluşan küçük bir heyet Başkan Obama, First Lady Michelle Obama, First Lady’nin annesi Marian Robinson ve Obama çiftinin kızları Sasha ve Malia’yı karşıladı. Amerika’nın Küba’daki en üst düzey temsilcisi Jeffrey DeLaurentis de karşılama heyetinde hazır bulundu.

Başkan Obama’nın liderliğini yaptığı Amerikan heyetinde ise hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti’den siyasetçiler, işadamları ve ünlü Küba asıllı Amerikalılar var. Devlet Başkanı Castro’yla görüştükten sonra Kübalı girişimcilerle biraraya gelecek olan Obama, iki ülke arasındaki iş ilişkilerini ele alacak.

Başkan Obama, Havana’ya varır varmaz Melia Havana Oteli’ne giderek Amerikan Büyükelçiliği çalışanları ve aileleriyle görüştü. Ziyaretinin, Küba halkıyla doğrudan iletişim kurmak için tarihi bir fırsat olduğunu kaydeden Obama, Amerika’nın bundan sonra Kübalıların kaygılarını daha iyi anlayacağını belirtti.

Havana’nın tarihi yerlerini şiddetli yağış altında ziyaret eden Obama ailesi, kentin en eski katedrallerinden birinde Kardinal Jaime Ortega’yla görüştü.

Başkan Obama, Küba’ya yaptığı üç günlük resmi ziyaret kapsamında yarın Amerika-Küba ilişkilerinin geleceğini ele alacağı bir konuşma yapacak. Konuşma, Küba’da televizyondan canlı yayınlanacak. Obama ayrıca Amerikan Beyzbol Ligi takımlarından Tampa Bay Rays ile Küba Beyzbol Milli Takımı arasında yapılacak dostluk maçını da izleyecek.

Uzun yıllardır sürdürülen Küba’yı dışlama politikasının başarısız olduğunu savunan Başkan Obama için Küba’yla ilişkileri yeniden kurmak, başkanlığının en önemli dış siyaset kazanım ve başarılarından biri.

Öte yandan Başkan Obama, Küba’daki sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşecek. Başkan, Havana hükümetinin karşı çıkmasına rağmen insan hakları savunucularıyla da biraraya gelecek.

Küba hükümeti son zamanlarda bazı siyasi tutukluları serbest bırakmaya, İnternet erişimini yaygınlaştırma yolunda küçük de olsa adımlar atmaya başladı. Ancak İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nün 2015 raporu, Küba hükümetinin temel hak ve özgürlüklerini savunan bireyleri taciz etmek, yıldırmak ve korkutmak için gelişigüzel tutuklama uygulamasına devam ettiğini bildiriyor.

Rapor, diplomatik ilişkilerin başlamasından bu yana tutuklamaların arttığına işaret ediyor. Buna göre ilişkilerin yeniden kurulmasından bu yana tutuklu sayısı 2 bin 900’den 7 bin 188’e çıktı.

Küba’nın insan hakları ihlallerine ilişkin kaygılar, Kongre’deki bazı Cumhuriyetçi üyelerin Obama’nın resmi ziyaretini sert bir dille eleştirmesine yol açtı. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Küba’nın devrimci kahramanı Fidel Castro’yla ilgili olarak, “Küba’daki rejim teröristlere ve kaçaklara kucak açıyor” dedi. Başkan Obama’nın Küba’da reform yapılması gerektiği konusunu yeterince gündeme getireceğinden şüphe duyduğunu söyleyen Paul Ryan, Başkan Obama’nın yeni ticari anlaşmalar imzalama girişimine rağmen Amerika’nın Küba’ya koyduğu ticari ambargonun hala etkili ve geçerli olduğunu hatırlattı. Küba’ya uygulanan ticari ambargonun kaldırılması için Kongre’de çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Ancak hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolünde olması, bunu zorlaştırıyor.

Öte yandan Beyaz Saray, Küba’ya yönelik seyahat ve ticaret kısıtlamalarının gevşetileceğini duyurdu. Buna göre Küba’daki mali kuruluşların Amerikan bankalarına para transferi yapması yasağı kalkacak, Amerikan vatandaşları Küba’ya turistik gezi yapabilecek, Amerika’da yaşayan Küba vatandaşlarıysa çalışabilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG