Erişilebilirlik

Obama Kongre'den Savaş Yetkisi İstedi


Obama Kongreye IŞİD ile mücadele için resmen sunduğu yetki tasarısı üç yılı kapsıyor ancak kara birliklerinin kullanımını danışmanlık ve komando operasyonlarıyla sınırlıyor

Başkan Barack Obama, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD’le mücadele için Kongre’den resmen savaş yetkisi istedi.

Obama daha sonra Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada sunduğu talebin kendisine Irak ve Afganistan’dakiler bir kara savaşı yetkisi vermeyeceğini belirtti.

Obama yetki kararının kendisine örneğin IŞİD liderlerinin toplandıkları yerlerlei ilgili güvenilir istihbarat geldiğinde bölgeye komandolar sevketme izni vereceğini söyledi

Yetki en az üç yılı kapsıyor ancak kara birliklerinin kullanımını danışmanlık ve komando operasyonlarıyla sınırlıyor.

Başkan Obama, 8 Ağustos günü Irak’taki IŞİD militanlarına karşı başlatılan hava operasyonları için Kongre’den ayrı bir yetki istemesine gerek olmadığını söylüyordu. Obama, bu kararını eski Başkan Bush’un, 11 Eylül terör saldırıları sonrasında Kongre’den aldığı yetkiye dayandırdı. Ancak bazı Kongre üyeleri Obama’nın IŞİD’e karşı hava operasyonlarına başlarken Kongre’den izin almamasını eleştirmişti.

Ancak Başkan’ın savaş yetkisi isteğinin de yeni bir tartışma yaratması bekleniyor. Yetki isteğinde karar birliklerinin gönderilmesi ve yetkinin sınırları tartışma yaratacak ana konular olarak öne çıkıyor.

Savaş yetkisi, özel harekat birimlerinin ve danışmanların kullanılmasını öngörüyor. Savaş yetkisi coğrafi sınır getirmiyor.

Washington’daki kaynaklar, Beyaz Saray’ın savaş yetkisi konusunda hem demokrat hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyle yakın işbirliği içinde olduklarını söylüyor.

Ancak bazı Demokratlar, kara harekatına karşı çıkacaklarını söylüyor. Bazı Cumhuriyetçiler de Obama’ya daha geniş yetkiler verilmesinden yana.

Obama’nın istediği savaş yetkisinin Kongre’nin, 16-20 Şubat tarihleri arasındaki tatilinden sonra gündeme alınıp Mart ayı içinde oya sunulması bekleniyor

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG