Erişilebilirlik

'Obama Temkinli Davranmayı Tercih Ediyor'


'Obama Temkinli Davranmayı Tercih Ediyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Beyaz Saray, Amerikan istihbarat birimlerinin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın isyancılara karşı kimyasal silah kullandığı sonucuna vardığını açıkladı.

Obama Yönetimi, bilgiyi Kongre liderlerine gönderdiği mektupta açıkladı, ardından Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın açıklaması geldi: “Amerikan istihbaratı, oldukça güvenilir bir değerlendirme sonunda Suriye rejiminin Suriye’de küçük çapta kimyasal silah ve özellikle de sinir gazı sarin kullandığını düşünüyor.”

Sarin zehirli bir sinir gazı ve Obama Yönetimi gazın kullanımının örneklerle kanıtlandığını bildiriyor.

Savunma Bakanı Hagel’a göre, bundan büyük olasılıkla Suriye hükümeti sorumlu: “Bu silahların kaynağını doğrulama imkanımız yok ancak Suriye’de kimyasal silaha başvuran tarafın büyük ihtimalle Esat rejimi olduğuna inanıyoruz.”

Obama Yönetimi başından beri Suriye’de kimyasal silah kullanılmasından ve bu tür silahların terrorist grupların eline geçmesinden kaygılanıyor.

Başkan Obama da bu tür silahların kullanıldığı kanıtlanırsa Suriye’ye askeri müdahaleyle ilgili kararının değişebileceğini söylüyor: “Bizim için kırmızı çizgi, kimyasal silahların el değiştirmesi ve kullanılmasıdır. Bu bütün hesapları değiştirir.”

Beyaz Saray harekete geçmeden önce güçlü kanıtlar bulunması gerektiğini de vurguluyor.

Bazı Kongre üyeleri, Başkan Obama’nın Suriye konusunda daha sert bir tutum izlemesi gerektiğini savunuyor.

Bunların başında da Cumhuriyetçi Senatör John McCain geliyor: “Amerika Başkanı, Beşar Esat kimyasal silah kullanırsa, bunun durumu değiştireceğini, Esat’ın kırmızı çizgiyi geçmiş olacağını söyledi. Kırmızı çizginin geçilmiş olduğu son derece açık.”

Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere bazı ülkeler de, Esat hükümetini kimyasal silah kullanmakla suçluyor.

Uzmanlara göre, Obama Yönetimi aşırı bir tepki göstermek yerine itidalli davranmayı tercih ediyor.

Aram Nergizyan, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı: “Tehlikeli olan, yönetim üzerindeki baskının ani bir tepkiye yolaçması. Bu, Amerika’yı çok zor durumda bırakır. Burada amaç, bunu önlemek, yeterli kanıt elde edildiğinden emin olmak. Bu yüzden Amerika kapsamlı bir inceleme yapıyor.”

Suriye‘de iç savaş iki yılı aşkın süredir devam ediyor. Çatışmalarda bugüne kadar en az 70 bin kişi öldü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG