Erişilebilirlik

Obama İsrail-Filistin Görüşmelerini Canlandırma Çağrısında Bulundu


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başkan Obama
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başkan Obama

Başkan Barack Obama, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan büyük değişimin, İsrail-Filistin çatışmalarına barışçıl çözüm getirme çabalarını daha da acil duruma getirdiğini söyledi.

Obama dün Washington’da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i ağırladı. Peres görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Filistinlilerle doğrudan görüşmelerin yeniden başlaması konusunda Obama’yla görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

Filistinliler, kesintiye uğrayan bu görüşmeleri yeniden başlatmak için İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimi inşaatlarına son vermesini istiyor.

Öte yandan Amerika ve İngiltere, Kudüs belediye meclisinin aldığı yeni yerleşim inşaatı kararını kınadı. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, kararın kendilerini “derinden kaygılandırdığını” söylerken, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Kudüs’ün “tartışmalı bir toprak değil, işgal edilmiş Filistin toprağı” olduğunu hatırlattı. Hague, yeni Yahudi yerleşim inşaatlarının “uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve çift devletli çözüm çabalarını tehdit ettiğini” söyledi.

XS
SM
MD
LG