Erişilebilirlik

'Obama IŞİD'i Ciddiye Almadı'


'Obama IŞİD'i Ciddiye Almadı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Michael McCaul, Amerika’nın güvenliğinin terör örgütü IŞİD tehdidi nedeniyle tehlikeye girdiğini söylüyor. McCaul, Başkan Obama’nın Amerika ve müttefiklerinin IŞİD’i mağlup edeceği tekrarlamasından sonra Ulusal Savunma Üniversitesi’ne bağlı Savaş Fakültesi’nde bir konuşma yaptı. McCaul, konuşmasında, Başkan Obama’yı IŞİD tehdidini ciddiye almamakla suçladı.

California eyaletinin San Bernardino kentindeki silahlı saldırıyı düzenleyen çiftin daha önce radikalleşmiş olması, IŞİD’in son saldırılarından çok huzursuz olan Amerikalılar’ı daha da korkuttu. IŞİD sadece Kasım ayındaki Paris saldırısının, Mısır’da Rus yolcu uçağının düşürülmesinin ve Bangladeş’teki bıçaklama ve silahlı saldırı eylemlerinin sorumluluğunu üstlendi. Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Michael McCaul’e göre Başkan Obama’nın yeni bir stratejiye ihtiyacı var. McCaul şunları söyledi: ”Sabrım taştı. Gözümüzün önündeki tehdidi daha fazla görmezden gelemeyiz. IŞİD hızla büyüyor ve bunun özgür dünyaya olan maliyeti çok büyük. Örgüt Kasım ayında sadece üç hafta içinde üç kıtada üç büyük terör saldırısı düzenledi.”

McCaul, önümüzdeki haftalarda ulusal güvenliği desteklemek için yeni yasa tasarıları hazırlayacağını söyledi. Bu tasarılardan biri teröristlerin Amerika’ya girmesini engellemek için vize muafiyeti programını kısıtlamaya yönelik.

Başkan Obama Amerikan ise kamuoyunun içini rahatlatmak için kısa süre önce yaptığı televizyon konuşmasında şunları belirtti: ”IŞİD’i ve bize zarar vermeye çalışan diğer örgütleri yok edeceğiz. Başarmak için değerlerimizden vazgeçmek ve korkuya yenilmek zorunda kalmamız gerekmiyor. IŞİD gibi örgütler aslında tam da bunu ister. Ama biz güçlü ve akıllı, azimli ve kararlı adımlarla Amerika’nın her alandaki gücünden destek alarak bunu başaracağız.”

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları Obama’nın konuşmasını eleştirirken birçok Demokrat Partili, konuşmayı övdü. Uzman Seth Jones, Başkan Obama’nın birçok doğru noktaya değindiğini söylese de bir eksiğe dikkat çekiyor: ”Amerika’nın terörle mücadele konusunda zorluk çektiğini kabul etmesi gerekiyor. Başkan Obama, koalisyonun hava operasyonlarına rağmen IŞİD’in Anbar vilayeti dahil Irak’ta çok geniş alanları, Suriye’de Rakka’yı elinde tutuğunu ve Libya, Yemen, Somali, Afganistan, Pakistan ve diğer ülkelere yayıldığını açıkça ifade etmekten de kaçındı.”

Başkan Obama, Irak ve Suriye’de askeri güç kullanma yetkisini onaylaması için Kongre’ye bir kez daha seslendi. Ancak Cumhuriyetçi Parti şimdiye kadar konuyu oylamaya sunmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG