Erişilebilirlik

Obama IŞİD'e Hava Saldırılarını Genişletiyor


U.S. President Barack Obama answers a question at a news conference at the conclusion of the NATO Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, Wales, Sept. 5, 2014.
U.S. President Barack Obama answers a question at a news conference at the conclusion of the NATO Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, Wales, Sept. 5, 2014.

Amerikan ordusu Pazar günü batı Irak’ta Haditha barajını ele geçirme girişiminde bulunan IŞİD militanlarına karşı beş hava saldırısı düzenlerken Başkan Barack Obama askeri operasyonlarla cihatçı örgütün zayıflatılacağını ve sonunda yenilgiye uğratılacağını açıkladı.

Amerika Irak’ın ikinci en büyük barajının bulunduğu Sünni Anbar iline ilk kez hava saldırıları düzenliyor. Bugüne kadar saldırılar Erbil ve Musul yakınlarında düzenlenmişti.

Amerikan ordusundan yapılar açıklamada dört Humvee cibi, ikisi uçaksavar topu taşıyan dört zırhlı araç, bir IŞİD komuta merkezi ve iki saldırı üssünün tahrip edildiği belirtildi.

Bölgede ABD ve Irak hükümetiyle işbirliği yapan Sünni milislerin lideri hava saldırılarının baraja saldırmaya çalışan IŞİD kuvvetlerini tümüyle temizlediğini açıkladı

Amerikalı yetkililer, bölge için önemli su ve elektrik kaynağı oluşturan barajın halen Irak’ın kontrolunda kalmayı sürdürdüğünü bildirdi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel barajın güvenliğini sağlanmasının hayati önem taşdığını, militanların eline geçmesi halinde Irak için büyük tehlike yaratacağını söyledi.

Irak’taki cihatçılarla mücadele etmek amacıyla uluslararası bir koalisyon oluşturmaya çalışan Başkan Barack Obama Salı günü kongre liderleriyle biraraya gelerek IŞİD ile mücadele konusunda görüşlerini alacağını söyledi. Obama 11 Eylül’ün yıldönümü öncesi Çarşamba günü de Amerikan halkına IŞİD ile savaş stratejisini açıklayacağını bildirdi.

Arap Birliği genel sekreteri Nebil el-Arabi militanlarla mücadelede kapsamlı bir askeri ve siyasi strateji belirlenmesi çağrısında bulundu. Pazar günü Kahire’de toplanan Arap Birliği dışişleri bakanları IŞİD’e karşı mücadele ve uluslararası çabalara katılma kakarı aldı.

İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Suriye’nin batısı ve Irak’ın kuzeydoğusunda büyük bir alanı kontrolü altında bulunduruyor. Örgütün ele geçirdiği kişilere yönelik korkunç infazları, yüzbinlerce kişinin evlerinden kaçmasına yol açtı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG