Erişilebilirlik

‘Obama IŞİD’e Karşı Cephede Öne Çıktı’


Başkan Barack Obama’nın Washington’da topladığı terör zirvesinde yaptığı konuşma, terör saldırılarıyla sarsılan Fransa’da yankı buldu. Fransız medyası Obama’nın “Biz İslam’la savaşmıyoruz” sözünü ve Müslümanlar’la IŞİD terörünün karıştırılmaması yolundaki vurgusunu öne çıkardı. Le Figaro, “Obama IŞİD’e karşı cephede başkomutan kimliğine büründü” yorumunu yaparken, Liberation ise “İslam ve terör karıştırılmamalı” çağrısını öne çıkardı.

Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, “Barack Obama IŞİD’e karşı cephede öne çıktı” başlıklı haberinde “Obama Irak sonrası, savaşı bitiren bir Başkanlık dönemi hayal ediyordu. Daha birkaç gün öncesine kadar, Irak ve Suriye’nin sınırlarını zorlayan, Hristiyanları dehşete düşüren, Şii düşmanlarını kesen Suriye’nin halifesine karşı bir stratejileri olmadığını söylemişti... Ama bu Çarşamba günü, IŞID’e karşı mücadele planını açıklayan Obama yönetiminde bazı şeyler daha bir açıklığa kavuşmuşa benziyor. “Irak, Suriye, hatta tüm Ortadoğu, Rusya sorunuyla birlikte, bir bütün olarak belirlenmeli’ diyerek ikinci döneminin sonunda “Başkomutan” kimliğine büründü” yorumunu yaptı.

Le Point dergisi Obama’nın “IŞİD liderinin dini lider değil terörist” olduğu sözlerine atıfta bulunarak, “Başkan Obama, çarşamba günü aşırıların sahte vaatlerine karşı mücadele çağrısı yaptı” diye yazdı. Obama’nın Paris ve Kopenhag saldırılarının ardından topladığı zirve ve verdiği mesajların önemini belirten Le Point, “‘Biz İslam ile savaşmıyoruz, İslam’ı saptıranlarla savaşıyoruz. Teröristler milyarlarca Müslüman adına konuşmuyor. Operasyon, bu terör örgütleri tarafından kullanılan aşırı şiddete karşıdır’ diyerek terör ile İslam’ın ayrışmasının gereğine vurgu yaptı” ifadelerine yer verdi. IŞİD’in kendini terkedilmiş hisseden gençleri kandırdığına ilişkin sözlerine de dikkat çeken Le Point dergisi, Obama’nın, “Herkes çok açık konuşmalıdır. Teröristler, kendilerine adam toplamak için bu gençleri kullanıyor. Eğitim almayan gençler komplo teorilerine ve radikal fikirlere daha yakınlar” sözlerini aktardı. Dergi, Cumhuriyetçiler’in Obama’ya, “Radikal İslam’a yeterince vurgu yapmadığı” eleştirisini getirdiklerine de dikkati çekti.

Sol eğilimli Liberation gazetesi de, “Obama’nın teröristlerin sahte sözlerinin ve nefrete dayalı ideolojilerinin teşhir edilmesi” çağrısı yaptığını aktararak, yine İslam ile terör örgütlerinin karıştırılmaması gerektiğine ilişkin sözlerine atıfta bulundu.

‘Müslümanlar’ın hedef gösterilmesini reddetti’

Uluslararası Fransız Radyosu RFI ise, “Obama Müslümanlar’ın hedef gösterilmesini reddetti” başlıklı haberinde, Obama’nın herkese ‘sorumluluk üstlenme’ çağrısı yaptığını belirtti. RFI de, Obama’nın “Bu sorunu teröristler tarafından suiistimal edilen zaaflarımızı görmezden gelerek çözemeyiz. El Kaide ve IŞİD bizim toplumumuzun zaaflarını kullanarak bu gençleri kendi saflarına katıyor. IŞİD ve El Kaide umutsuzca meşruiyet arayışındalar. Batı’nın İslam’a karşı savaş içinde olduğu imajını vermeye çalışıyorlar. Onlara aradıkları bu meşruiyeti vermemeliyiz. Bunlar dini lider değil, terörist” sözlerini öne çıkardı.

‘İdeolojik savaş operasyonları durdurmaz’

RFI, Obama’nın yeni önlemler açıklamaktan çok herkesin bu mücadele üzerine düşeni yapmasını istediği yorumunu da aktardı. RFI, Obama’nın özellikle zirveyi izleyen bazı ülkeleri hedef alarak, “Demokrasi, kadın-erkek eşitliği ve yolsuzlukla mücadele terörizme karşı en önemli panzehirdir” dediğine de vurgu yaptı : “Obama yaptığı konuşmayla genç Müslümanlar’ın Batı toplumlarında gördükleri ayrımcılık nedeniyle acı çektiklerine dikkat çekti. Buna en iyi yanıtın ise gençlere güven ve diyalogdan geçtiğini söyledi. Ama bu ideolojik savaş, koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı yürüttüğü hava operasyonlarının bütün hızıyla durmasına da engel değil. ”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG