Erişilebilirlik

Obama: 'Irak’tan Çekilme Takvimi Değişmeyecek'


Obama: 'Irak’tan Çekilme Takvimi Değişmeyecek'
Obama: 'Irak’tan Çekilme Takvimi Değişmeyecek'

Başkan Barack Obama, Amerikan kuvvetlerini takvime uygun olarak Irak’tan çekeceğini açıkladı.

Obama, Atlanta kentinde malül muhariplere hitaben yaptığı konuşmada Ağustos sonuna kadar Irak’tan 90 bin asker çekilmiş olacağını belirtti.

Takvim, 31 Ağustos’a kadar tüm muharip güçlerin Irak’tan çekilmesini öngörüyor. Obama, göreve geldiğinde Irak’ta 140 bin Amerikan askeri bulunuyordu. Çekilmeden sonra ülkede kalacak 50 bin Amerikan askeri Irak ordusunun eğitimi ve terörle mücadele operasyonlarına ağırlık verecek.

Başkan Obama, hedefinin 2011 sonuna kadar tüm Amerikan askerlerini Irak’tan çekmek ve görevi diplomatların yürüttüğü sivil çabalara devretmek olduğunu da söyledi.

Irak'lı Siyasiler Çekilme Konusunda Endişeli

Irak’ta seçimlerin ardından 5 ay geçti ancak siyasi belirsizlik sürüyor.

Bağdat’ta ve diğer kentlerde bombalı saldırılar devam ediyor. Temmuz ayında yüzlerce Iraklı öldü. Ancak siyasiler seçimlerin ardından yeni bir başbakan seçip hükümeti kurmayı başaramadı.

Obama, dünkü konuşmasında Amerikan ordusunun Irak’taki görevini sona erdirme konusundaki sözünü yerine getireceğini tekrarladı.

Obama, “Göreve geldikten kısa süre sonra yeni Irak stratejimizi ve sorumluluğu Irak güçlerine devretme planımı açıkladım. 31 Ağustos’a kadar Amerika’nın muharip güçlerini Irak’tan çekeceğini söyledim. Şimdi, bu sözü yerine getireceğiz” dedi.

Başkan, Ağustos sonuna kadar 90 bin askerin evlerine döneceğini söyledi.

Pentagon, Irak’taki asker sayısının 70 bin olduğunu, ay sonuna kadar 20 bin askerin daha döneceğini açıkladı.

Başkan Obama, Amerika’nın, Iraklı güçleri eğitmeye, terörle mücadeleye, sivil ve diplomatik personelini korumaya odaklanacağını söyledi.

Irak’ta şiddetin son yılların en düşük seviyesinde olduğuna dikkati çeken Obama, ancak zorlukların sürdüğünü ve bu süreci yolundan saptırmaya çalışanlar bulunduğunu doğruladı.

Obama, “Çok tehlikeli görevler var. Irak’ın gelişmesini bomba ve mermilerle durdurmaya çalışanlar hala mevcut. Gerçek şu ki Amerikan askerlerinin Irak’ta gösterecekleri fedakarlıklar bitmedi” dedi.

Başkan Obama, konuşmasında Afganistan’a da değindi. Temmuz ayı, Amerikan askerleri için Afganistan’da en çok kayıp verilen ay oldu.

11 Eylül 2001’de Amerika’ya düzenlenen saldırıların sorumlusunun El Kaide olduğunu hatırlatan Başkan, Afganistan’ın tamamen direnişçilerin eline geçmesine engellemeye ve El Kaide’yle mücadeleye kararlı olduğunu bildirdi.

Obama, “Bu bölge ve hatta ötesinde, El Kaide militanlarının rahat edebileceği yer bırakmayacağız. Onları bulacak, dağıtacak ve sonunda El Kaide’yi yenmeyi başaracağız” diye konuştu.

Başkan, yönetiminin cepheden dönenlere gerekli tıbbi yardımın sağlanması konusunda da kararlı olduğunu söyledi.

Obama, “Irak’la ilgili tartışmalar hiç bitmeyecek ancak Irak’ta Amerika’ya hizmet eden bir milyonu aşkın askere verilecek destek konusunda tereddütümüz olmayacak” dedi.

XS
SM
MD
LG