Erişilebilirlik

Obama Göçmenlik Kararını Savundu


Las Vegas'taki Del Sol Lisesi'nde konuşma yapan Başkan Barack Obama
Las Vegas'taki Del Sol Lisesi'nde konuşma yapan Başkan Barack Obama

Başkan Barack Obama, Amerika’da göçmenlik sisteminin uzun zamandır bozuk olduğunu söyleyerek, önceki gece aldığı yürütme kararını savundu.

Las Vegas’ta bir mitingde konuşan Obama, Senato’nun geçen yıl onayladığı göçmenlik reform tasarısı hakkında Temsilciler Meclisi’nin adım atmayı reddettiğini hatırlattı ve yürütme kararı almaktan başka çaresi kalmadığını söyledi. Obama, Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı oylayıp reddetmesi halinde bile bu duruma razı olacağına işaret etti, ancak gerçekten Temsilciler Meclisi’nde oylansaydı da tasarının Cumhuriyetçi Partili muhalefetin çoğunluğuna rağmen geçeceğine inandığını belirtti.

Obama önceki gün kanun hükmünde iki kararnameye imza attı. Bunlardan biri, Amerika’da en az beş yıl yaşayan ve vatandaş ya da yasal statüye sahip çocukları olan kaçak göçmen anne-babaların sınırdışı edilmesini önleyen bir karar, diğeriyse bu kişilere geçici çalışma izni sağlayan karar.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili başkanı John Boehner, Obama’nın Kongre’yi devre dışı bırakıp göçmenlik reformu konusunda yürütme kararı alarak “Başkanlık makamına zarar verdiğini” savundu. Boehner aynı zamanda partilerüstü reform kararları alınması açısından bu kararın bir “sabotaj” olduğunu öne sürdü.

Cumhuriyetçi Partililer, Obama’nın kararını hem anayasaya aykırı buluyor hem de kaçaklara “af” olduğunu savunuyor. Ancak Cumhuriyetçi muhalefetin Obama’nın bu kararına karşı nasıl bir mücadele stratejisi geliştireceği açıklık kazanmadı.

Karar, Amerika dışından övgü aldı. Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Obama’nın kararının “adaletli” olduğunu savundu. Amerika’daki kaçak yabancıların büyük çoğunluğunun Meksikalı olduğuna işaret eden Nieto, bununla birlikte bu kişilerin yaşamlarını Amerika’da sürdürdüğünü hatırlattı.

Obama kararını savunurken, geçmişte hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partili çok başkanın yürütme kararı aldığını belirtti.

Göçmenlik reformu, Demokrat Parti’nin kontrolundaki Senato’dan geçen yıl geçmişti. Hatta reforma Senato’daki Cumhuriyetçiler bile destek verdi. Ancak muhalefet partisinin kontrolundaki Temsilciler Meclisi, tasarıyı oylamaya sunmayı reddetti.

4 Kasım Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti, Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğu ele geçirdiği için bundan sonraki yasama döneminde göçmenlik reform tasarısının oylanıp geçmesi daha imkansız hale gelmiş durumda. Cumhuriyetçi Parti’nin hakimiyetindeki yeni Kongre Ocak ayında yasama dönemine başlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG