Erişilebilirlik

Obama Göçmenlik Sistemini Onarmaya Çalışıyor


Obama kaçak göçmenler sorununu Texas'ta yetkililerle gorusecek
Obama kaçak göçmenler sorununu Texas'ta yetkililerle gorusecek

Başkan Barack Obama, acil sorunların çözümü amacıyla Kongre'den 3,7 milyar dolar ödenek istedi. Son birkaç ayda Amerika'nın güney sınırından onbinlerce Orta Amerikalı çocuğun kaçak yollardan giriş yapmış olması, göçmenlik sisteminin ciddi bir şekilde tıkanmasına yol açmış durumda

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner'e mektup yazan Başkan Obama, ödeneğin sınır güvenliğinin güçlendirilmesi, sınırın havadan denetimi, ülkeye kaçak girenlerin tıbbi bakımı ve bu kişilerin işlemlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde görülmesi için ek personel alımında kullanılacağını bildirdi.

Obama ayrıca Kongre'den, İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson'a yeni bir yetki verilmesini de talep etti. Bu yeni yetki çerçevesinde İç Güvenlik Bakanı'nın, Amerika'da kalması mümkün olmayan çocukları ülkelerine daha hızlı bir şekilde gönderebilmesi hedefleniyor. Başkan Obama ayrıca, çocukları ve savunmasız kişileri bu tehlikeli yolculuklara çıkaran kaçakçılara yönelik cezaların arttırılması çağrısında da bulundu.

Başkan Obama bugün Texas eyaletinde temaslarda bulunacak ve sorunu eyalet yetkilileriyle görüşecek. Ancak Başkan'ın Meksika sınırına gitmeyeceği bildirildi.

Ekim 2013'ten bu yana Amerika'ya kaçak giriş yapan çocukların çoğu El Salvador, Guatemala ve Honduras'tan geldi. Çocukların çoğu ülkelerindeki şiddet olayları ve yoksulluktan kaçıyor. Birçoğu da Amerikan hükümetinin kendilerine kalma izni vereceği yönündeki gerçek dışı söylentilere inanarak geldi.

Beyaz Saray'ın istediği acil durum ödeneğinin 300 milyon dolarının Dışişleri Bakanlığı'na ayrılması ve bu paranın 5 milyon dolarının, Amerika'ya bu şekilde seyahat etmenin tehlikelerinin altını çizen ilan ve duyurulara harcanması planlanıyor. Paranın önemli bir kısmınınsa ülkelerine geri gönderilen göçmen çocukların temel masraflarını karşılamak, bu çocukların ülkelerinden kaçmalarına yol açan şiddet olayları ve istikrarsızlıkla mücadele etmek üzere Orta Amerika hükümetlerine yardım olarak verilmesi amaçlanıyor.

Beyaz Saray Meksika sınırında acil bir insanlık sorunu yaşandığını bildirdi ve bu durumdan göçmenlerin durumunu istismar eden kaçakçı şebekelerini suçladı.

Sorun, Amerika'da siyasi tartışmalara da yol açmış durumda. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili üyeler, Obama'nın göçmenlik uygulamalarını gevşetmeye çalıştığını ve bunun da onbinlerce Orta Amerikalı çocuğu bu tehlikeli yolculuğa çıkmaya teşvik ettiğini savunuyor.

Başkan Obama'ysa Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerini, yeni göçmenlik yasasını engellemeye çalışmakla suçluyor. Obama mevcut sistemin artık çalışmadığını savunuyor. Obama, yürütme yetkisini kullanarak göçmenlik sistemini geliştirmek amacıyla tek yanlı adımlar atacağı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG