Erişilebilirlik

Obama Göçmenlik Reformu Girişimini Övdü


Başkan Barack Obama, iki partiden senatörlerin Pazartesi günü sundukları göçmenlik reformu planını cesaret verici bulduğunu açıkladı.

Göçmenlik sorunundan en çok etkilenen eyaletlerden biri olan Nevada’da bir konuşma yapan Obama senatörlerin reform girişiminin kendi göçmenlik ilkeleriyle büyük ölçüde aynı çizgide olduğunu belirtti.

Obama Kongreyi reform konusunda elini çabuk tutmaya da çağırdı.

Yetkililer Obama’nın kendisinin hemen bir yasa tasarısı sunmayacağını çünkü Kongreye kendi planlarını gerçekleştirme konusunda zaman tanımak istediğini bildiriyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerden oluşan grubun açıkladığı reform paketinde halen ülkede yasal statüsü olmadığı halde kaçak olarak kalanlara vatandaşlık hakkı verilmesi önerisi yer alıyor.

Beş sayfalık öneri paketi, Amerika’daki göçmenlik sisteminin artık işlevini yitirdiği tespitiyle başlıyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin önerileri yasalaşırsa, kaçak göçmenler, kayıt yaptırdıktan sonra, haklarında yapılacak özgeçmiş soruşturmasından geçtiklerinde ceza ve birikmiş vergi borçlarını ödeyerek yasal statü elde edebilecek. Bu şekilde Amerika’da yasal olarak yaşayıp, çalışabilecek ve daha önceden Yeşil Kart başvurusunda bulunanların işlemleri tamamlandıktan sonra bu kartı almaya hak kazanabilecek.

Plan, ülkeye çocuk yaşta giren kaçak göçmenlerle, tarım işçilerini kapsamıyor.
Plan ayrıca işverenlerin, çalıştıracakları kişilerin yasal statüsünü belirlemelerini sağlayacak yeni bir sistem kurulmasını da öngörüyor.

Göçmenlik reform paketini demokrat senatörlerden Charles Schumer, Dick Durbin, Robert Menendez ve Michael Bennet ile Cumhuriyetçi meslektaşları John McCain, Lindsey Graham, Marco Rubio ve Jeff Blake ortaklaşa hazırladı.

Bu senatörler, göçmenlik konusunun önemli bir gündem maddesi olduğu Arizona, Florida, Güney Carolina ve New York’u temsil ediyor.

Reform paketi, bu haliyle yasalaşırsa, işverenlerin, Amerikan vatandaşlarının çalışmak istemediği alanlarda düşük kalifiyeli göçmenleri işe almalarını öngörüyor.

Ayrıca yine paket, bilim, mühendislik veya matematik gibi alanlarda Amerika’daki okullardan doktora veya yüksek lisans derecesi alanlara yeşil kart yolu açıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG