Erişilebilirlik

Obama Gizli İzleme Programını Kısıtlayabilir


Başkan Obama, Noel ve Yılbaşı tatillerini geçirmek amacıyla Hawaii eyaletine hareket etmeden önce, Beyaz Saray’da gazetecilere yılsonu değerlendirmesi yaptı.
Başkan Obama, Noel ve Yılbaşı tatillerini geçirmek amacıyla Hawaii eyaletine hareket etmeden önce, Beyaz Saray’da gazetecilere yılsonu değerlendirmesi yaptı.

Başkan Barack Obama, Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından yürütülen gizli izleme programını kısıtlama konusunu gözden geçirdiğini ve bu konuda önümüzdeki ay bir karara varmayı umduğunu açıkladı

Beyaz Saray’da yılsonu değerlendirmesini yaptığı basın toplantısında konuşan Obama, bununla birlikte mevcut istihbarat programını savundu, Amerika’nın potansiyel terör saldırılarını önlemek için istihbarata ihtiyacı olduğunu söyledi. Obama, “Amerika tek yanlı silahlarını indiremez” diye konuştu.

Başkan bununla birlikte Amerikalılar’ın, NSA’in topladığı istihbarat verilerinin kötüye kullanılması olasılığına karşı “haklı kaygıları” bulunduğunu, bu izleme programlarının işe yaramasının tek yolunun kamuoyunun güvenini koruması olduğunu söyledi.

Obama’nın açıklaması, bir federal yargıcın NSA tarafından yürütülen izleme faaliyetlerini anayasaya aykırı bulmasını izliyor. Ulusal Güvenlik Dairesi, bu izleme faaliyetleriyle milyonlarca Amerikalının telefon ve internet iletişimlerine ait kayıtları toplamıştı. Bir inceleme komisyonu da NSA’in istihbarat programlarının kısıtlanması önerisinde bulundu.

Başkan Obama, Noel ve Yılbaşı tatillerini geçirmek amacıyla Hawaii eyaletine hareket etmeden önce, Beyaz Saray’da gazetecilere yılsonu değerlendirmesi yaptı.

Başkan, NSA eski çalışanı Edward Snowden tarafından açığa çıkarılan bu gizli izleme programının ülkenin istihbarat yeteneğine zarar verdiğini, diğer ülkelerle diplomatik ilişkileri zedelediğini söyledi.

Obama ayrıca Snowden için af çıkarmayı düşünüp düşünmediği yolundaki soruları yanıtsız bıraktı. Rusya’nın sığınma hakkı tanıdığı Edward Snowden, Amerika’ya dönmesi durumunda casusluk suçlamasından yargılanacak. Ancak Ulusal Güvenlik Dairesi’nden bir üst düzey yetkili, Snowden’ın yanında götürdüğü belgelerin geri kalanlarını Amerikan hükümetine teslim etmesi durumunda kendisi için af çıkarılmasının düşünüldüğünü açıklamıştı.

‘İran’ı ileri adım atmaya teşvik etmeli’

Obama yılsonu değerlendirmesinde birçok konuya değindi. Bazı Amerikalı Kongre üyeleri, nükleer programından dolayı İran’a yaptırımların arttırılması çağrısında bulunuyor. Başkan Obama ise, uluslararası toplumun görüşmeler konusunda ciddi olması durumunda, İran’a nükleer sorunu çözme yönünde adım attıracak bir atmosfer oluşturması gerektiğini savundu. Başkan, dünya güçlerinin Cenevre’de İran’la imzaladığı anlaşmanın, Tahran hükümetinin nükleer program konusunda şimdiden geri adım atmasıyla sonuçlandığına dikkati çekti. İran on yıla yakın bir süredir devam eden anlaşmazlıkta ilk kez geri adım atmayı kabul ediyor.

Bununla birlikte Obama, İran’ın nükleer krizi konusunda daimi anlaşmaya varmadan önce deneme sürecine gerek duyulduğunu söyledi.

2013 Obama’nın en kötü yılı

Başkan Obama, kendi adıyla anılan Sağlık Reformu konusuna da değinerek, uygulama sürecinin “dağınık” olduğunu kabul etti, ama yasanın temel yapısının işlediğini savundu.

Gerek NSA’in gizli izleme programının ortaya çıkmasının yarattığı skandal, gerekse Obamacare adlı Sağlık Reformu yasasının yürütülmesinde yaşanan sorunlar, 2013’ün Başkan Obama açısından en kötü yıl olmasına yol açtı. Obama’ya yönelik kamuoyu desteğinde ciddi azalma oldu. CNN tarafından yürütülen bir kamuoyu yoklamasına göre yüzde 56’lık bir kesim Başkan Obama’nın icraatlarından memnun değil. Obama’ya destek oranıysa yalnızca yüzde 41.

Kamuoyundan aldığı kırık notu kabullenen Obama, kendisine verilen desteğin beş yıl boyunca yürüttüğü başkanlık görevi süresince inişli çıkışlı olduğunu söyledi. Barack Obama, dikkatini kamuoyu yoklamalarına vermesi durumunda başkanlık görevini zaten yapamayacağını belirtti.

2014’ün “eylem yılı olması gerektiğini” söyleyen Başkan Obama, istihdam piyasalarının ve arızalı göçmenlik sisteminin düzeltilmesi gerektiğine işaret etti. Bir süredir Amerikan ekonomisinde yaşanan ilerlemeye dikkati çeken Obama, işsizlik oranını düşürme ve uzun süredir işsiz kalan kişilere yönelik yardımların arttırılması gibi konularda daha yapılması gereken işler olduğunu söyledi.

Başkanlık döneminin önemli bölümünde Kongre’yle büyük siyasi açmaz yaşayan Obama, önümüzdeki iki yılın bütçesi için bir süre önce Kongre’yle varılan anlaşmayı da övdü, Washington’un “bitmez tükenmez siyasi çıkmazlara” ihtiyacı olmadığının bu uzlaşmayla kanıtlandığını savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG