Erişilebilirlik

Obama Dört Yeminle Tarihe Geçti


Obama ikinci dönem başkanlık görevi için yeminini anayasa gereği 20 Ocak günü Beyaz Saray’da etti. 20 Ocak gününün Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle halka açık tören 21 Ocak günü yapıldı. 21 Ocak aynı zamanda Amerika’da medeni haklar hareketinin öncüsü Martin Luther King’i anma günü. Bu nedenle de devlet daireleri,okullar ve bazı işyerleri tatil.

Obama ilk kez başkanlığa seçildiğinde de iki kez yemin etmişti. 2009 yılındaki törende Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, yemin töreni sırasında şaşırınca, ertesi gün yemin töreni Beyaz Saray’da özel bir törende tekrarlandı.

Obama, ilk siyah başkan, ikinci kez seçilen siyah başkan ve dört kez yemin eden başkan olarak da tarihe geçti. Amerikan tarihinde dört kez yemin eden tek diğer başkan Franklin Delano Roosevelt (FDR) oldu.

Roosevelt dört kez başkan seçilmişti. Roosevelt’in seçimleri 1932, 1936, 1940 ve 1944 yıllarında dört kez kazanmasından sonra, başkanlık iki dönemle kısıtlandı.

Obama bugünkü yemin töreni sırasında sol elini iki İncil’e birden koydu. Başkan 2009 yılındaki yemin töreni sırasında İç savaşı sona erdiren ve köleliği kaldıran Başkan Abraham Lincoln’e ait olan İncil’i kullanmıştı. Bu yılki törende ise hem Lincoln’e ait İncil’i hem de medeni haklar lideri Martin Luther Kinge’e ait İncil’i kullanıldı. İncilleri First Lady Michelle Obama tutacak. Obama Pazar günkü resmi yemin töreninde eşinin ailesine ait bir İncil’e el basarak yemin etti.

Obama dünkü törende yine Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts önünde yemin etti. Yardımcısı Joe Biden de, Anayasa Mahkemesi’ne ilk seçilen Latin Amerika kökenli kadın yargıç Sonia Sotomayor önünde yemin etti. Sotomayor, bir başkan yardımcısına yemin ettiren ilk Latin Amerika kökenli yargıç oldu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG