Erişilebilirlik

Obama Döneminden İsimler Komisyonda Konuşacak


Eski Başkan Barack Obama döneminden iki isim Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahale ettiği iddialarının araştırıldığı Senato komisyonunda konuşacak.

Obama döneminin Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper ile Adalet Bakan Yardımcısı Sally Yates Senato Adalet Komisyonu’nda ifade verecek. Bu Demokrat Parti yönetiminden iki ismin ilk defa Rusya soruşturmasında ifade vermesi anlamına geliyor.

Amerikan istihbarat dairelerinin, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in Demokrat Parti bilgisayarlarına sızılması emrini verdiği yönünde sonuca ulaşmasının ardından, Temsilciler Meclisi ve Senato istihbarat komisyonları bu soruşturmaları başlatmıştı.

Moskova suçlamaları reddediyor. Başkan Trump ise Obama’nın New York’taki Trump Tower’da kendisini dinlettiğini iddia ediyor. Trump iddiayla ilgili herhangi bir kanıt sunulabilmiş değil.

Trump’ın iktidara gelmesinin ardından devlet yönetiminden ayrılan iki isim ilk defa Senato İstihbarat Komisyonu önüne çıkacak.

Trump, Yates’i Ocak ayında görevden almıştı, Clapper da 20 Ocak’ta emekli olmuştu.Yates’in senatörlere, Beyaz Saray’dan Don McGahn’ı dönemin ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in Rusya büyükelçisi Sergei Kislyak ile görüşmesi konusunda gerçeği söylemediğine dair uyardığını söylemesi bekleniyor.

Flynn, görevde daha bir ayını doldurmadan istifa etmişti. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu oturumlarıysa partizan politikalara kurban gittiği iddiasıyla gölgelenmiş durumda. Suçlamalar Demokrat Partili üyeler tarafından komisyonun Cumhuriyetçi Partili üyelerine yöneltiliyor.

Kongre’de Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle ilgili 3 soruşturma devam ediyor. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile Amerikan istihbarat daireleri de kendi soruşturmalarını yürütüyor. CIA’nin eski başkanı John Brennan, Yates ve Clapper Mart ayında Temsilciler Meclisi’nin istihbarat komisyonunda konuşacaktı ancak oturum, panel başkanı Cumhuriyetçi Devin Nunes tarafından iptal edilmişti.

Trump’ın müttefiki Nunes, olayın ardından kendisini Rusya sourşturmasından ayırmıştı. Nunes komisyon faaliyetlerinin partizanca yürütüldüğü iddialarının merkezindeydi. Yates, Clapper ve Brennan’ın önümüzdeki gün ya da haftalarda Temsilciler Meclisi komisyonunda da ifade vermesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG