Erişilebilirlik

Obama Demokrat Aday Adaylarını Değerlendirdi


ABD Başkanı Barack Obama, Iowa ön seçimlerine bir hafta kala Oval Ofis’te Politico dergisini ağırladı. Derginin podcast yayınında konuşan Obama, Demokrat Parti’nin aday adayı Hillary Clinton’a üstü kapalı destek verdi. Hillary Clinton, 2008 başkanlık seçimlerinde de Obama’nın en zorlu rakibiydi.

Obama, kendi yönetiminde dışişleri bakanlığı yapan Clinton’dan övgüyle söz etmekten çekinmedi. Ancak bazı zayıf noktalarına da değindi. Konuşma tarzı gibi.

Başkan Obama, Clinton’un rakibi Vermont senatörü Sanders’a destek verirken ise daha temkinliydi. Obama, Sanders’ı başkanlık makamının zorluklarıyla başa çıkabilecek bir adaydan çok, aykırı ama ilkeli bir isim olarak görüyor.

Yayında rahat olan Obama, başkanlığın, tek bir konuya odaklanma lüksü olmadığını dile getirdi.

Beyaz Saray’ın bir sonraki kiracısı, Başkan Obama’nın siyasi mirasının geleceği için önemli. Cumhuriyetçi Parti’nin Iowa ön seçimlerindeki iki avantajlı adayı Donald Trump ve Ted Cruz, Obama yönetiminin sağlık reformu gibi bazı yasa ve kararnamelerini geri çekme sözü veriyor. Obama da son Ulusa Sesleniş konuşmasında başkanlığı ‘bayrak yarışı’na benzetmişti. Oval Ofis’te göreve başlayacak yeni başkanın bu kazanımları geleceğe taşıyabileceğini ya da ortadan kaldırabileceğini dile getirmişti.

Hillary Clinton, tartışma programları ve seçim kampanyalarında Obama’yı sık sık övüyor. Rakibi Bernie Sanders ise Obama’nın Wall Street’teki mali kuruluşların yöneticilerini yeterince cezalandırmadığını söylüyor.

“Bernie’nin kazanması uzak ihtimal ama kaybedecek hiçbir şeyi olmama lüksüne sahip” diyen Obama’ya, yarışı önde götüren sima olmak ise Hillary Clinton için ayrıcalık hem de yük.

Başkan Obama, ilk başkanlık yarışında Iowa’daki önseçimleri de andı. 2008’deki kampanyasında umut ve değişim mesajı verdiğini hatırlatan Obama, bu mesajın şu anki adaylarında işine yarayabileceğini söyledi.

Obama, Amerikan kamuoyunun uzun vadede umut mesajını en iyi ileten adaya yöneleceği öngörüsünde bulundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG