Erişilebilirlik

Obama’dan Trump’a: ‘Sızlanmayı Bırak’


ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’ın seçimlere hile karıştırılacağı iddialarını sert biçimde reddederek, Trump’ı “sızlanmaya son vermeye” çağırdı.

Obama, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Beyaz Saray’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Trump’ın ‘hileli seçim’ iddialarının sorulması üzerine, “Hayatım boyunca ya da (ABD’deki) modern siyaset tarihinde herhangi bir başkan adayının daha oy kullanma işlemleri bile başlamadan seçimler ve seçim sürecinin itibarına gölge düşürmeye çalıştığını hiç görmedim,” diye konuştu.

Amerikan demokrasisinin güzelliklerinden birinin, coşkulu ve bazen sert bir siyasi yarışın olması ve yarış tamamlandığında da parti gözetmeksizin kaybeden adayın kazananı kutlaması olduğuna değinen Obama, Trump’ın iddialarının ise “daha önce eşi görülmediğini” ve “gerçeklere dayanmadığını” söyledi.

Obama, “Daha oyun bitmeden mızmızlanıyorsanız, işler sizin açınızdan kötü gittiğinde ve kaybettiğinizde başkalarını suçlamaya başlıyorsanız, o zaman bu mesleğin gerektirdiği özelliklere sahip değilsiniz demektir,” dedi.

Geçmişte seçimlere hile karıştırıldığı ya da bu sefer hile yapılacağı yönünde hiçbir kanıtın bulunmadığına işaret eden Obama, şöyle devam etti: “Dolayısıyla Sayın Trump’ı mızmızlanmaya son vermeye ve oy almak için çaba göstermeye davet ediyorum. Eğer oyların çoğunluğunu alırsa, beklentim Hillary Clinton’ın zarif bir yenilgiyi kabul etme konuşması yapacağı ve onunla (Trump’la) birlikte çalışma sözü vereceği yönünde. Ve benim görevim de, şahsım hakkındaki söyledikleri ya da aramızdaki fikir farklılıklarına bakmaksızın, Sayın Trump’ı karşılayıp, onu barışçıl şekilde görev devir tesliminin yapılacağı Kongre binasına götürmek olacak. Amerikalılar böyle yapar. Amerika bu yüzden büyük. Parti ayrımı içermeyen ve iki yüzyılı aşkın süredir demokrasiyi koruyan bu temel Amerikan geleneklerine ihanet etmeye başlarsanız Amerika’yı zayıflatmış olursunuz.”

“Musul zorlu bir savaş olacak”

Irak’ın Musul kentini IŞİD’in elinden geri almak için önceki gün Iraklılarca başlatılan operasyona da değinen Obama, operasyonu “ileriye doğru yeni bir büyük adım” olarak niteleyerek, Musul’un ülkenin ikinci büyük kenti olduğuna ve IŞİD’in orada iki yılı aşkın süredir yerleştiğine dikkati çekti.

Obama, halen kentte 1 milyon civarında sivilin yaşadığına da işaret ederek, dolasıyla IŞİD’i buradan söküp atmanın yanında, savaştan kaçan sivillerin emniyeti ve insani yardımlara erişiminin de iki ülke olarak en öncelik verdikleri konulardan biri olduğunu vurguladı.

“Musul zorlu bir savaş olacak” diyen Obama, bu süreçte ilerlemelerin de gerilemelerin de görüleceğini belirterek, “Ancak, IŞİD’in Irak genelinde olduğu gibi Musul’da da yenilgiye uğratılacağına eminim ve bu onların nihai yok oluşları doğrultusunda yeni bir adım olacak,” diye konuştu.

Obama, bir soru üzerine, operasyon sonrasında oluşabilecek insani krize karşı önlem olarak da koalisyon kapsamında Birleşmiş Milletler ve önde gelen insani yardım örgütleriyle birlikte planlamalar yaptıklarını, kaynaklar ayırdıklarını bildirdi.

Bunun çok önemli bir konu olduğunu ve kolay bir süreç olmayacağını dile getiren Obama, “Eğer IŞİD’ten kaçan insanlara yardımcı olmada başarılı olamazsak, IŞİD’in geri dönüşünü ve Musul’un özgürleştirilmesinden sonraki oluşan kızgınlıklardan istifade etmesini kolaylaştırmış oluruz” dedi.

“Trump artık beni nadiren şaşırtıyor”

Obama, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik yaklaşımına dair bir soru üzerine, “Sayın Trump’ın devamlı Putin’i övmesi ve onun birçok politikaları ve yaklaşımlarını model alıyor görünmesi Amerikan siyasetinde eşi benzeri görülmemiş bir şey,” dedi.

Trump’ın bu tavrının Amerika’daki her iki partinin de savunduğu normların dışına çıktığını söyleyen Obama, bugünlerde Trump’ın hareketlerinin kendisini artık nadiren şaşırttığını da belirtti. Obama, kendisini esas şaşırtan gelişmenin ise, tarihsel olarak Rusya’ya karşıt sert tavır alan bazı Cumhuriyetçilerin şimdi Trump’ı desteklemesi olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG