Erişilebilirlik

Obama’dan Sürpriz Berlin Ziyareti


ABD Başkanı Barack Obama’nın, 16 Kasım’da Berlin’e gelerek, ertesi gün Başbakan Angela Merkel’le buluşacağının açıklanması Almanya’da “büyük sürpriz” olarak nitelendi.

8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleriyle görevini Ocak ayında halefine devredecek olan Barack Obama, geçen Nisan ayında Almanya’yı ziyaret etmiş, dünyanın en büyük sanayi fuarı olan Hannover Fuarı kapsamındaki iki günlük ziyaret, Obama’nın ABD Başkanı olarak Almanya’ya resmi vedası olarak tanımlanmıştı.

Berlin’de Dışişleri Bakanlığı ve Berlin eyalet hükümeti tarafından doğrulanan habere göre, Obama görevini bırakmadan önceki son kapsamlı yurtdışı gezisinde ilk önce 15 Kasım’da Yunanistan’da temaslarda bulunacak. Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile Başbakan Aleksis Çipras’la görüşecek olan Obama, Atina’dan Berlin’e geçecek. Berlin’de Başbakan Merkel’le planlanan buluşmasının yanısıra, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile de biraraya gelecek.

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya’dan oluşan ‘Quint’ ülkelerinin liderleri Obama’nın son Almanya ziyareti kapsamında Hannover’de buluşmuşlardı.

Berlin’deki diplomatik çevreler Obama-Merkel zirvesinde ve ‘Quint’ toplantısında gündemi belirleyecek konuların, Suriye’deki gelişmeler, terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele, mülteci krizi ve Ukrayna'daki gelişmeler olacağından yola çıkıyor. Diğer başlıca gündem maddelerinden birini Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) oluşturması bekleniyor.

AB ile ABD arasında yıllardır görüşmeleri süren ancak bir türlü hayata geçirilemeyen TTIP, Obama’nın en fazla önem verdiği uluslararası ekonomik proje olarak biliniyor.

Özellikle Merkel’le yaptığı tüm görüşmelerde, TTIP müzakerelerine ivme kazandırılması gereğini dile getiren ABD Başkanı, anlaşmanın kendi görev süresi sona ermeden imzalanacağını umuyordu.

AB ile ABD arasında gümrükleri ve ticaret engellerini kaldıran anlaşmanın, Atlantik'in her iki yakasına da ekonomik canlanma getireceğini savunan Obama, TTIP ile ekonominin büyüyeceğini ve istihdam yaratılacağını da her fırsatta dile getirdi.

Ancak TTIP konusunda iki taraf arasında büyük görüş ayrılıkları sürüyor, ayrıca başta Almanya olmak üzere çok sayıda AB ülkesinde kamuoyunun büyük bölümü, söz konusu anlaşmanın tüketici haklarının korunmasında ve gıda güvenliğinde olumsuzluklar getireceğini düşünüyor.

Berlin’den Peru’ya geçecek olan Obama, burada Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Liderleri Zirvesi’ne katılacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG