Erişilebilirlik

Obama’dan Ortadoğu ve Rusya’ya Uyarı


Barack Obama, ABD Başkanı sıfatı ile son defa, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. 71. Dönem Genel Kurul toplantısında görev süresi boyunca ABD’nin uluslararası alanda kaydettiği başarıları anlatan Obama’nın konuşmasında dikkat çeken başlıklar Suriye’deki iç savaş ve İsrail-Filistin sorunu oldu.

Obama, “Kesin olan bir şey var, Filistinliler tahrik etmeyi bırakıp İsrail’in meşruiyetini tanısa, İsrail de Filistin topraklarında sonsuza dek işgalci ve yerleşimci olarak kalamayacağını anlasa, iki taraf da daha iyi durumda olacak,” dedi.

Obama’dan Ortadoğu ve Rusya’ya Uyarı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

ABD Başkanı, Suriye'deki hiçbir askeri çözümün, diplomasiyle kazanılacak başarının yerini tutamayacağını söyledi; siyasi çözümün tek seçenek olduğunu vurguladı.

Ukrayna krizi ile ilgili de konuşan Barack Obama, Rusya’yı uyardı. Rusya’nın güç kullanarak kaybettiği görkemini kazanmaya çalıştığını savunan ABD Başkanı, “Eğer Moskova, komşularının içişlerine karışmayı sürdürürse, milliyetçi duyguları belki coşturacaktır ama uzun vadede Rusya’nın önemini azaltacak ve sınırlarını daha az güvenli hale getirecektir,” dedi.

Nükleer füze denemeleri tedirginlik yaratan Kuzey Kore de Obama’nın gündemindeydi. Kuzey Kore’nin tüm dünyayı tehdit ettiğini söyleyen Barack Obama, nükleer silahı olan ülkelerin sorumluluklarının, diğer ülkelerden daha fazla olduğunu vurguladı.

Obama, görevi sırasında elde edilen başarılar arasında küresel mali krize çözüm bulunmasını, İran’la varılan nükleer anlaşmayı, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesini, Kolombiya’daki gerilla savaşının sona erdirilmesini saydı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG