Erişilebilirlik

Obama'dan New Orleans'a Övgü


Obama felaketten sonra yeni konutlara yerleştirilen New Orleanslılarla.
Obama felaketten sonra yeni konutlara yerleştirilen New Orleanslılarla.

Başkan Barack Obama, 1800 kişinin ölümüne yol açan ve 100 binin üzerinde evi sular altında bırakan Katrina Kasırgası’nın 10’uncu yıldönümünde New Orleans’a gitti.

New Orleans’ın en hasar gören mahallelerinden birinde bir konuşma yapan Obama, kentin böylesine bir kasırgadan sonra toparlanmasının kayda değer bir gelişme olduğunu açıkladı.

Obama kasırgadan sonra oluşturulan yeniden imar planının kenti eski haline getirmek değil, olması gerektiği gibi inşa etmek olduğunu belirtti.

Başkan Obama son on yılda Amerikan ekonomisinin de hızlı, istikrarlı ve güçlü bir şekilde toparladığına da işaret etti, dünya piyasalarında son birkaç hafta içinde yaşanan çalkantılara rağmen Amerikan ekonomisinin hala güçlü olduğunu söyledi.

29 Ağustos 2005’te yaşanan Katrina Kasırgası, deniz seviyesinin altındaki New Orleans’ı koruyan setlerin yıkılmasına yol açmış, kentin yüzde 80’i deniz sularının altında kalmıştı.

Yoğun yağışlar ve zaman zaman hızı saatte 280 kilometreyi bulan rüzgar, Meksika Körfezi kıyısında bulunan güney kentini darmadağın etti.

Obama, o dönem kentin olağanüstü bir hızla sular altında kalmasını, insanların evlerinin çatılarına çıkarak yardım istemesini ve sokaklarda yüzen cesetleri dünyanın dehşetle izlediğini söyledi.

Katrina ayrıca verdiği 135 milyar dolarlık maddi zararla, Amerika’nın tarihindeki en masraflı doğal afet oldu.

Başkan Obama, normalde doğal bir afet olarak başlayan Katrina’nın, ilerleyen saatlerde “insan yapısı bir felakete” dönüştüğünü belirtti, “Devlet vatandaşlarını koruyamadı” diye konuştu.

O dönem Başkan olan George W. Bush, felaketin ciddiyetini geç kavramasından dolayı ağır eleştirilere hedef olmuştu.

5’inci derece kasırga olarak kayıtlara geçen Katrina, Amerika’nın Meksika Körfezi kıyılarını harabeye çevirdi. Amerikan federal hükümeti, felaketin ardından bölgeye milyarlarca dolarlık yardım akıttı.

New Orleans’ı Başkan olarak da onuncu kez ziyaret eden Obama, kentin yeniden toparlamasının çok açıdan Amerika’nın birçok kentine örnek oluşturduğunu söyledi. Yalnızca deniz seviyesinin altındaki kenti su baskınından koruyan setlerin onarımı için 14 milyar dolar harcandı.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle bundan böyle daha yıkıcı doğal afetlerle karşılaşılacağı uyarısında bulunan Obama, bundan dolayı yalnızca kent çevresindeki su setlerinin onarımı değil, olası sel felaketini yavaşlatma kapasitesine sahip bataklık gibi doğal alanların da yeniden tesisi için yatırım yapıldığını kaydetti.

Obama konuşmasından önce New Orleans Belediye Başkanı Mitch Landrieu ile bir araya gelerek, Amerika’nın caz efsanelerinin ortaya çıktığı siyahların mahallesi Treme’de birlikte yürüdü.

Kasırgada neredeyse tamamen sular altında kalan Treme, felaketten sonra sakinleri tarafından terk edildi. Treme sakinleri ağırlıklı olarak başka yerlere taşındı, bazıları da felaketten sonra inşa edilen toplu konut alanlarına yerleştirildi.

Gazetecilere açıklama yapan Obama, amaçlarının yalnızca kasırganın yarattığı zararın ardından toparlanmak değil, aynı zamanda kasırgadan önce var olan eşitsizlik ortamını da düzeltmek olduğunu söyledi.

Kent sakinlerine daha güvenli konut imkanı sağlanmasının işlerinin bittiği anlamına gelmediğini belirten Obama, özellikle Amerikalı siyahların içinde bulunduğu yoksulluk, gelir eşitsizliği, düşük maliyetli konut gibi sorunların da çözüme ihtiyacı olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG