Erişilebilirlik

Obama’dan Merkel’e: ‘Sizi Dinlemiyoruz’


Başkan Barack Obama, cep telefonu görüşmelerinin dinlenmediği konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel’e güvence verdi.

Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Almanya Başbakanı’nın cep telefonu konuşmalarını dinlediği yönünde haberlerin çıkmasının ardından Merkel ve Obama arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada; iki ülkenin kendileri, müttefiklerinin ve bu ülkelerin vatandaşlarının özel hayatının güvenliğini sağlamak amacıyla istihbarat alanında işbirliğini güçlendirme kararı aldığı bildirildi.

Başbakan Merkel’in ofisinden yapılan açıklamada ise Merkel’in Obama’ya, “bu tarz yöntemlerin hiçbir şekilde kabul edilmez olduğunu ve hangi koşulda olursa olsun kınadığını” açıkça ifade ettiği belirtildi.

Amerika’nın müttefiklerinin iletişimlerini izlemeye aldığı yönünde haberlerin çıkmasının ardından büyük tepki alan Obama yönetimi, Amerikan istihbaratının faaliyetleriyle ilgili son haberleri yalanlıyor. Haberler, Rusya’ya sığınan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski çalışanı Edward Snowden’in gazetelere verdiği bilgilere dayandırılıyor.

Başkan Obama, güvenlik ve özel yaşamın gizliliği konusundaki kaygıları gidermek amacıyla Amerika’nın istihbarat toplama yöntemlerinin gözden geçirilmesi emri verdi.

Amerika’nın telefon ve internet iletişimlerini izlemeye aldığı yönündeki haberler Başbakan Merkel tarafından Başkan Obama’nın Haziran ayında Berlin’e yaptığı ziyarette de gündeme getirilmişti.

Fransa Başbakanı François Hollande da Amerika’nın casusluk faaliyetlerinin bugün başlayacak Avrupa Birliği zirvesinin gündemine almaya çalışıyor.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, önceki gün yayınladığı açıklamada, Washington’un topladığı istihbaratın, terörle ve diğer tehditlerle mücadele etmek isteyen her devlet tarafından toplanan istihbaratla benzer olduğunu savunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG