Erişilebilirlik

Obama'dan Kongre'ye Sert Mesaj


Başkan Obama, Birliğin Durumu konuşmasında, başta ekonomi olmak üzere Amerikan halkının sorunlarını çözmek için gerekirse 'nerede ve ne zaman olursa olsun' kendi başına hareket edeceği yolunda Kongre’yi uyardı

Başkanlığının altıncı yılına giren Obama, dün gece yaptığı beşinci Birliğin Durumu konuşmasında Kongre üyelerine, 2014’ün “eylem yılı” olması için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Kongre’nin ortak oturumunda konuşan Obama, Amerika’nın ekonomik açıdan ilerleme kaydettiğinin altını çizdi, emlak piyasasının güçlendiğini, Amerika’nın Çin’i geçerek birinci yatırım tercihi haline geldiğini söyledi. Bu yıl Amerika’nın büyük bir aşama kaydedebileceğinin altını çizen Başkan, tüm bunların, politikacıların ilerlemenin önüne engel koyup koymayacağına bağlı olduğunu belirtti.

Son dönemde büyük şirketlerin ve borsaların nadiren karlılık yaşadığına, ortalama maaşların yerinden kımıldamadığına dikkati çeken Obama, buna rağmen gelir uçurumunun arttığını, Amerikalılar’ın hala ayın sonunu ucu ucuna getirdiğini söyledi.

‘Kongre İran’a yaptırım uygularsa veto ederim’

Obama’nın bu yılki Birliğin Durumu konuşmasında dış politikanın en önemli gündem maddesi İran oldu. Nükleer programını kısıtlama yönünde İran’la varılan ara anlaşmayı öven Obama, “Ulusal güvenliğimiz için diplomasiye şans verilmeli” dedi, görüşmeler devam ederken Kongre’nin Tahran’a karşı tek yanlı yaptırım uygulamaya kalkması durumunda bunu veto edeceğini net bir şekilde ifade etti. Obama, “İranlı yetkililer önlerindeki fırsatı değerlendirmezse, bu ülkeye ilk yaptırım çağrısını ben yaparım. Bu fırsatı değerlendirirlerse, uluslar topluluğuna yeniden katılma konusunda önemli bir adım atmış olurlar” diye konuştu.

Başkan Obama, güvenlik tehditlerini savaşsız çözmek gerektiğini vurguladı, bununla birlikte gerektiğinde savaşa girmekten de çekinmeyeceğinin altını çizdi.

Suriye’deki iç savaş konusuna da kısaca değinen Obama, Esat rejiminin kimyasal silahlarının imha edilmesiyle sonuçlanan süreçte askeri müdahale tehdidiyle desteklenen diplomasinin payı olduğunu savundu. Barack Obama, Suriye halkının “hak ettiği şekilde terör, diktatörlük ve kaygılardan uzak bir geleceğe sahip olmasına” destek vereceklerini bildirdi.

Çoğu başkanın Birliğin Durumu konuşmasında ihmal etmediği bir dış politika konusu olan Ortadoğu barışı üzerine Obama, İsrailliler’le Filistinliler arasında zorlu görüşme süreci yaşandığına değindi, ama bu görüşmeleri sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

Obama’ya destek en düşük düzeyde

Başkan Obama’nın son dönemde kamuoyu destek oranı yüzde 50’nin altına düştü. Obama’nın iktidara gelişi üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen ekonomik toparlama oldukça yavaş ve kamuoyu, yönetim ve Kongre arasındaki bitmez tükenmez çekişmelerden bıkmış durumda. Başkan Obama’ysa Kongre’yle kavgalı geçirdiği geçen yılın ardından, bu yıl yeni bir başlangıç yapmayı amaçlıyor.

Geçen yıl güçlükle yürürlüğe giren Sağlık reformu, Kongre’yle Beyaz Saray arasında büyük bir açmaz yaratmış, Obamacare adlı bu yasayı kaldırmak isteyen Cumhuriyetçi Partili üyeler, bütçe görüşmelerini de tıkamış, çıkmayan ek bütçe yüzünden Amerikan federal hükümet daireleri 16 iş günü boyunca kapalı kalmıştı.

Obama Kongre üyelerinden bu yıl Sağlık Reformu’na dokunmamasını istedi. Reform önceki aylarda yürürlüğe girmekle birlikte sakar bir başlangıç yapmıştı. Sistem güçlükle toparlamaya devam ederken, Obama birkaç ay içinde 9 milyon Amerikalı’nın sağlık sigortası sahibi haline geldiğini hatırlattı, bundan böyle hiç kimsenin geçmiş rahatsızlıkları yüzünden sigorta şirketleri tarafından geri çevrilmeyeceğini söyledi.

Obama Birliğin Durumu konuşmasında ağırlıklı olarak yönetimi ve Kongre arasında ilerleme yollarına değinmeyi tercih etti, uzlaşmacı yaklaşımlar sergiledi; vergi yasasını reformdan geçirme, istihdam yaratma, yeni teknolojilere ödenek sağlama, Amerika’yı dış enerji bağımlılığından kurtarma, eğitim sistemini düzeltme ve asgari ücreti arttırma konularında Kongre’ye işbirliği çağrısında bulundu. Obama bununla birlikte engellenmesi durumunda tek başına hareket edeceğini, bazı aşamalarda kanun hükmünde kararnameler çıkarmaktan da çekinmeyeceğini sözlerine ekledi.

CNN anketinde Obama'ya destek yarının altında

Başkan Obama bir yandan ekonomik açılımlarını gerçekleştirmek için gerekirse Kongre’yi devre dışı bırakabileceğinin işaretlerini verse de, bu açıklamaları, CNN’in Birliğin Durumu konuşmasının hemen ardından yürüttüğü kamuoyu yoklamasında destek bulmadı.

CNN’nin sorguladığı 371 kişiden Obama’nın konuşmasına “çok olumlu” yanıt verenlerin sayısı yarının altında. Ankete katılanların yüzde 44’ü konuşmayı çok olumlu bulurken, yüzde 32, nispeten olumlu, yüzde 22’siyse olumsuz bulduğunu söyledi. Geçen yıl Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasını “çok olumlu” bulanların sayısı yüzde 53’tü.

Bu yıl Kongre’ye Göçmenlik Reformu’nu geçirme çağrısı da yapan Başkan Obama, göçmenlik sisteminin düzeltilmesinin Amerikan ekonomisi açısından da yararı olacağını vurguladı. Reform yasası halen Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nde bekletiliyor.

Başkan Obama ve yardımcısı Joe Biden, Birliğin Durumu konuşmasının ardından önümüzdeki günler ve haftalarda iç geziler düzenleyerek, ekonomik toparlama planlarını Amerikalı seçmenlere anlatacak.

Cumhuriyetçi Parti’nin yanıtı Cathy McMorris’ten

Başkan Obama’nın bu yılki Birliğin Durumu konuşmasına muhalefet yanıtını, Cumhuriyetçi Partili Washington eyaleti milletvekili Cathy McMorris yaptı.

McMorris, konuşmasında Obama’yı “fırsat eşitsizliğine odaklanmadığı” gerekçesiyle eleştirdi. Cumhuriyetçi Partili milletvekili, Amerikalılar’ın mevcut konumlarıyla hedefleri arasındaki uçurumun açıldığına dikkati çekti.

Cathy McMorris, Cumhuriyetçi politikacıların federal hükümet harcamalarını arttırmadan istihdamı arttırma planına sahip olduğunu, insanları çalışma hayatına daha iyi hazırlamak için eğitim ve mesleki yetiştirme programlarına ağırlık vereceklerini söyledi.

Cumhuriyetçiler’in vergileri düşüreceği vaadinde bulunan McMorris, enerji ve sağlık harcamalarını da azaltma sözü verdi.

Obama’nın göçmenlik reformu çağrılarına karşı çıkan Cumhuriyetçi milletvekili, kendilerinin de sistemi düzeltmek istediğini ama reformların ilk başta sınırların güvenliğinden geçtiğini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG