Erişilebilirlik

Obama’dan Kongre Liderlerine Eleştiri


Başkan Barack Obama, Kongre’nin bu gece yürürlüğe girecek otomatik bütçe kesintilerini önleme konusunda yetersizliğini eleştirdi, bu durumun hiçbir gerekçeyle açıklanamayacağını söyledi

Başkan Barack Obama, Kongre’nin bu gece yürürlüğe girecek otomatik bütçe kesintilerini önleme konusunda yetersizliğini eleştirdi, bu durumun hiçbir gerekçeyle açıklanamayacağını söyledi.

Beyaz Saray’da konuşan Obama, bütçede bu yıl yapılacak 85 milyar dolarlık kesintileri “keyfi ve budalaca” bulduğunu, bu kesintilerin ekonomiye ve istihdama zarar vereceğinin belirtti. Başkan, bu rastgele kesintilerin uzun süre yürürlükte kalmasının da ekonomiye daha fazla zarar vereceğini kaydetti.

Başkan Obama bugün Beyaz Saray’da Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili Kongre liderlerini kabul etti. Başkan Kongre liderleriyle otomatik kesintilere karşı alınmasını istediği önlemleri konuştu.

Dün gece Senato’da otomatik kesintileri önleme yönünde yapılan son girişimler de başarısız olunca Beyaz Saray’daki görüşmenin önemi de sembolik düzeyde kaldı.

Görüşmeden sonra açıklama yapan Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, son bilgilere ekleyecek bir şeyi olmadığını söyledi, partisinin vergileri arttırarak bütçe kesintisi sağlamaya karşı olduğunu kaydetti.

Obama, federal devlet bütçesinde, özellikle de savunma, altyapı ve eğitim bütçelerinde uygulanacak kesintilerin hemen hissedilmeyeceğini, ama zararın uzun vadeye yayılacağını bildirdi.

ABD'de Bütçe Kavgası

ABD'de Bütçe Kavgası
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Otomatik kesintileri önleme konusundaki başarısızlık, Kongre üyelerini de şaşırtmışa benziyor:

Senatör John McCain, “Bunu önlemek için en azından bir şekilde anlaşamaz mıyız?” şeklinde konuştu.

Şimdilik bu sorunun yanıtı hayır. Demokrat Partililer, otomatik kesintileri belli harcamaları azaltarak ve vergileri arttırarak önlemek istedi. Ama Cumhuriyetçiler karşı çıktı.

Senato Cumhuriyetçi Parti Grup Başkanı Senatör Mitch McConnell, “Amerikan halkı vergilerin yükseltilmesini öngören tedbirleri kabul etmez,” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Partililer, 85 milyar dolarlık alternatif bir kesinti paketinin sorumluluğunu Obama yönetimine yüklemek istedi. Ama bu kez Demokrat Partililer karşı çıktı.

Senato Demokrat Parti Grup Başkanı Senatör Harry Reid, “Neden yasama organının parçası olan Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’a daha fazla yetki vermek istesin?” şeklinde konuştu.

Senatörler bir yandan otomatik kesintilere alternatif önerileri bloke ederken, bir yandan da özellikle savunma harcamaları konusunda yakınmaktan geri kalmadı.

Senatör Lindsey Graham “Bundan daha iyisini beceremiyorsak, hepimizi kovsunlar daha iyi. Politikacıları kovun, askerleri tutun,” şeklinde konuştu.

Ekonomi bu kadar zayıfken kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasına karşı çıkanlar da oldu.

Demokrat Partili Senatör Richard Durbin “Bu aşamada harcamaları kesmek, işleri kesmek, daha az Amerikalı’nın gelir vergisi ödemesi demek, daha fazla kişinin işsizlik yardımı alması demek. Ekonomik büyümenin reçetesi bu olamaz,” dedi.

Obama, otomatik kesintilerin devletin hayati işlevlerini aksatacağı, ciddi zarar, acı ve huzursuzluğa yol açacağı uyarısında bulundu, Kongre’ye harekete geçme çağrısında bulundu. Ama Beyaz Saray’daki toplantıya katılan Cumhuriyetçi Senatör McConnell, Başkan’ın uyarılarını ciddiye almadı.

Senato Cumhuriyetçi Parti Grup Başkanı Senatör Mitch McConnell, “Obama, bakanlarına israfı azaltma talimatı vermek yerine acil yardım görevlilerini, öğretmenleri ve seçmenlerini hedef alma yoluna gidiyor. Kafasına estiği gibi parkları ve anıtları kapatıyor. Bunun nedeni Amerikalılar’ı daha yüksek vergi ödemeye zorlamak. Üstelik elinin kolunun bağlı olduğunu iddia ediyor,” şeklinde konuşuyor.

Otomatik kesintilerin yürürlüğe girmesiyle, Amerikan halkı bunun ağırlığını hissedecek ve sorumlu aramaya başlayacak. Ama şimdilik Kongre’deki iki partinin üyeleri, durumdan en çok zarar görenin rakip parti olacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG