Erişilebilirlik

Obama'dan İklim Anlaşmasına Övgü


Başkan Barack Obama
Başkan Barack Obama

Başkan Barack Obama, Paris’te varılan iklim anlaşmasını övdü, anlaşmanın tüm dünya için “potansiyel bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Obama yaptığı konuşmada 195 ülkenin vardığı anlaşmayı “elimizdeki tek gezegeni kurtarmak için en iyi şans” diye yorumladı.

Anlaşmayı kabul eden ülkelerin karbon salımında azaltmaya giderek iklim değişikliğiyle mücadelede gerekli olan irade ve yeteneği ortaya koyduğunu vurgulayan Obama, Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamada, “Dünyanın gereksinim duyduğu güçlü anlaşma için bir araya geldik” diye konuştu.

Paris anlaşması 2100 yılına kadar küresel ısınma hızını 2 santigrat derecenin altına düşürmeyi amaçlıyor. Ancak katılımcı devletler bu hızı 1,5 santigrat dereceye düşürmeye çalışacak. Ayrıca tüm devletler, 2020 yılından itibaren beşer senelik iklim hedeflerini birbiriyle paylaşacak. Şeffaflığı zorunlu hale getiren anlaşma çerçevesinde ülkeler yalnızca karbon emisyon rakamlarını açıklamayacak, ayrıca bu emisyonun kaynağını ve bunu önlemek için çözüm yöntemlerini de açıklamak zorunda. Ayrıca anlaşma bu hedefleri ihlal eden ülkelere yaptırım da öngörüyor.

Obama teknoloji ilerledikçe iklim değişikliğiyle mücadele anlaşmasının zamanla daha azimli hedefler ortaya koyacağını, bunun da daha temiz ekonomik kalkınma programı izleyen ülkelere desteği arttıracağını savundu.

Obama anlaşmayla birlikte bir yandan dünyayı tehdit eden karbon kirlenmesinin önüne geçilirken, düşük karbon yatırımları programının daha fazla istihdam sağlayarak ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini söyledi.

Başkan Obama, Amerika’nın rüzgar, güneş ve diğer temiz enerji kaynaklarına yaptığı yatırımların istihdam yarattığını, yeni ulusal standartlarla da kömürle işleyen elektrik santrallerinin emisyon düzeyinin 2030 yılına kadar 2005 yılı düzeyinin yüzde 32 altına çekileceğini belirtti.

Obama Kasım 2014’te Çin’e yaptığı ziyaretteki ortak açıklamaya değinerek, Amerika’nın 2025 yılına kadar karbon emisyonunu 2005 yılı düzeyinin yüzde 26 ila 28’ine düşüreceğini belirtti. Çin ise 2030 yılından itibaren karbon emisyonlarını düşürme sözü verdi. Başkan, Amerika ve Çin arasında varılan ortak anlaşmanın, kalkınmış ve gelişmekte olan ülkeler arasında da köprü kurulmasını mümkün kıldığını belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG