Erişilebilirlik

Obama’dan Türkiye’ye IŞİD Eleştirisi


Başkan Barack Obama, IŞİD’e karşı mücadelenin başarılı olabilmesi için daha fazla Iraklı askerin daha hızlı bir şekilde eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Dün Almanya’da Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle biraraya gelen Obama, Iraklı liderin de daha iyi eğitimli ve donanımlı birliklere ihtiyaç olduğu görüşüne katıldığını da vurguladı.

Obama, Pentagon’un Iraklı birliklerin daha iyi eğitilmesi için yeni planlar üzerinde çalıştığını söyledi, Irak ordusuna özellikle Sünni aşiretlerden yeni asker kazandırmanın öncelik haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hala binlerce kişinin Suriye ve Irak’a gittiğine dikkati çeken Başkan Obama bu yabancı savaşçı akınının durdurulması gerektiğini ifade etti.

Obama, “Elbette bu tamamen durdurulamaz ama önemli ölçüde engellenebilir, bu da ancak güçlü bir işbirliği, iyi istihbarat, iyi bir koordinasyonla ve Türkiye-Suriye sınırında olup-bitenleri daha iyi takip edebilmekle mümkün olur. Bu konuda Türk hükümetiyle daha fazla işbirliği yapmayı umuyoruz, Türk makamları da sorunun farkında, ancak yine de kapasitelerini istenilen düzeye çıkarmış değiller,” dedi.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi de, IŞİD’e yeni savaşçıların katılmasını engellemenin önemli olduğu konusu üzerinde durdu. Başbakan, “Irak ve Suriye’ye gelen yabancı savaşçılar yüzünden hem daha fazla masum insanın kanı akıyor hem de yıkım daha ağır oluyor,” dedi.

Haydar El Abadi, koalisyon güçlerinin IŞİD’in petrol kaçakçılığı yapmasını engellemesini de istedi.

Başkent Washington’da ise Senatör John McCain ise IŞİD’e karşı mücadele için bölgeye asker gönderilmesi istedi. Ancak Obama asker göndermek istemiyor.

Dün Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, “dost kuvvetlerin Beyci kasabasına doğru ilerlemeye başladığını” söyledi. Beyci’deki petrol rafinerisi IŞİD militanlarının elinde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG