Erişilebilirlik

Obama Cumhuriyetçiler’i Uyardı


Başkan Obama, federal hükümetin kapanmaması için Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi’ne geçici bütçeyi onaylama, bunu yaparken de mimarı olduğu Sağlık Reformu’nda kesintiye gitmeme çağrısı yaptı

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Obama, Cumhuriyetçi Partililer’den “siyasi tribünlere oynamaktan vazgeçmesini” istedi.

Bunun ardından Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner, Obama’yı ‘tribünlere oynamakla’ suçladı.

Obama’nın açıklamasından hemen önce Senato, hükümete geçici harcama yetkisi veren yasayı onayladı. Senato, Temsilciler Meclisi’nin aksine harcamalar kapsamından Sağlık Reformu’nu çıkarmadı.

Cumhuriyetçiler, yeni mali yılın başlangıcı 1 Ekim’de yürürlüğe girecek Sağlık Reformu’na başından beri karşı çıkıyor. Partinin kontrolundaki Temsilciler Meclisi de sağlık reformuna ödenek vermeyen bir geçici harcama yetkisi onaylamıştı.

Eğer Amerikan Kongresi’nin iki kanadı geçici bütçe üzerinden 30 Eylül gecesine kadar anlaşamazsa, 1 Ekim’den itibaren federal hükümetin faaliyetlerinin durması söz konusu.

Ayrıca Kongre’yi 17 Ekim’de de ayrı bir sorun daha bekliyor. Bu tarihte de federal hükümetin borç alma yetkisinin uzatılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesi için oylama yapılması gerekiyor. Kongre bunu onaylamazsa, bu Amerikan hükümeti ilk kez borçlarını kapatamaz duruma düşecek.

Obama Beyaz Saray’daki açıklamasında Kongre’nin borçlanma tavanını yükseltmemesi durumunda, bunun Amerika ve dünya ekonomilerinin istikrarını derinden bozabilecek etkilere yol açacağı uyarısında bulundu.

Bazı Cumhuriyetçi liderler, federal hükümetin kısmen de olsa faaliyetlerinin durmasının, gelecek Kongre seçimlerinde kendi partilerine zarar vermesinden korkuyor. 1995’te yine Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin yol açtığı bir kriz yüzünden federal hükümet 28 gün boyunca kapalı kalmış, ardından bir sonraki yıl yapılan başkanlık seçimlerini Demokrat Partili Başkan Bill Clinton yeniden kazanmıştı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG