Erişilebilirlik

Obama Çin'in Kuzey Kore'yi Uyarmasını İstedi


Obama Çin'in Kuzey Kore'yi Uyarmasını İstedi
Obama Çin'in Kuzey Kore'yi Uyarmasını İstedi

Kore yarımadasındaki krizi değerlendirmek üzere Japon ve Güney Kore Dışişleri Bakanları Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşüyor

Başkan Barack Obama, Çin’in Kuzey Kore’ye net bir mesaj vermesini istedi. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’yla bir telefon görüşmesi yapan Obama, Kuzey Kore’nin “kışkırtmalarının kabul edilemeyeceğini” söyledi. Çin basınında yer alan haberlere göre Hu da Kore yarımadasında gerginliğin artmasından kaygı duyduğunu belirtti ve tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Bu arada, Kore yarımadasındaki krizi değerlendirmek üzere Japon ve Güney Kore Dışişleri Bakanları Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşüyor.

Öte yandan Güney Kore hükümeti beş günlük bir askeri tatbikat başlattı. Pyongyang hükümeti tatbikatın savaşı tetikleyebileceğini açıklamıştı. Kuzey Kore’nin geçen ay Yeonpyong adasında düzenlediği saldırı benzer bir tatbikat üzerine yapılmıştı. Kuzey Kore’nin saldırısında ikisi sivil dört Güney Koreli hayatını kaybetmişti.

Bugün başlayan tatbikatın nerede yapıldığı net değil. Ancak bölgedeki gemilerin özellikle 29 ayrı noktaya girmemeleri konusunda uyarıldı. Bunlar arasında Daechong adası da var. Daechong adası da Yeonpyong gibi tartışmalı bölgelere yakın bulunuyor. Güney Kore basını şu ana kadar tartışmalı bölgelerde top atışı duyulmadığını bildirdi.

Pyongyang tatbikatı kınadı, ancak karşılık verileceği uyarısında bulunmadı. Güney Kore’nin yeni Savunma Bakanı emekli Orgeneral Kim Kwan-Jin ise yeni bir saldırı düzenlenmesi durumunda son derece şiddetli bir şekilde karşılık verileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu arada, Washington Post gazetesi Amerika’nın Japonya ve Güney Kore’yle ilişkilerini güçlendirerek Çin karşıtı bir blok oluşturduğunu yazdı. Gazeteye göre, bu eğilim, Amerika’nın Çin’le yaşadığı sorunların bir etkisi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG