Erişilebilirlik

Obama Burma'da Aung San Suu Kyi'yle Görüştü


Burma’nın başkenti Yangon’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine katılan Başkan Barack Obama, Burmalı demokrasi ve insan hakları lideri Aung San Suu Kyi ile de bir araya geldi. Zirveye ev sahipliği yapan Burma son dönemde vadettiği demokratik reformları yerine getirmemekle suçlanıyor.

69 yaşındaki demokrasi lideriyle görüşmenin ayrıntıları alınamadı. Aung San Su Kyi, önceki askeri rejim tarafından 15 yıl ev hapsinde tutulmuş ve 2010 yılında serbest bırakılmıştı.

Burmalı sivil hakları eylemcisi, 2012 yılında yapılan seçimlerle milletvekili oldu. Aung San Su Kyi şimdi de gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için anayasayı değiştirme mücadelesi veriyor.

Bununla birlikte yıllardır Burma’da demokrasi ve insan hakları konusunda bir simge haline gelen Aung San Su Kyi’nin ülkedeki Rohingya Müslümanları’nı hedef alan kötü muamele uygulamalarına karşı sert bir tavır almaması da eleştirilere yol açıyor.

Başkan Obama, Burma’da “yeni bir günün” başlangıcına işaret etse de, uzun yıllar süren askeri rejimden demokrasiye geçişin tamamlanması için daha yapılacak çok iş olduğunu açıkladı.

İdari başkent Naypyitaw’da parlamento liderleriyle bir araya gelen Başkan Obama, 2010 yılından bu yana demokrasi alanında alınan ilerlemeyi değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi, Burma hükümetini de insan haklarını koruma konusunda daha fazla adım atmaya çağırdı.

Obama ayrıca Burma Devlet Başkanı ve eski askeri lider Thein Sein’le görüşmelerde bulundu.

Burma ilk kez Güneydoğu Asya Birliği zirvesine ev sahipliği yapıyor.

Asya gezisini sürdüren Başkan Obama, ayrıca Doğu Asya Zirvesi adlı ayrı bir toplantıya katılıyor. Doğu Asya Zirvesi’ne, ASEAN’ın on üyesinin yanı sıra Amerika, Çin, Rusya ve Hindistan da katılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG