Erişilebilirlik

Obama Birliğin Durumu Konuşmasında Ekonomiye Ağırlık Verdi


Obama Birliğin Durumu Konuşmasında Ekonomiye Ağırlık Verdi
Obama Birliğin Durumu Konuşmasında Ekonomiye Ağırlık Verdi

Başkan Obama, beklendiği gibi Birliğin Durumu konuşmasında yeni iş alanları yaratma ve ekonominin canlandırılması konularına ağırlık verdi. Konuşmasında Amerika için olumlu bir tablo çizen Başkan, borsaların kendini toparladığını, şirketlerin kara geçtiğini ve ekonominin tekrar büyümeye başladığını söyledi. Başkan devlet borcunun azaltılması için, ulusal güvenlik dışındaki devlet harcamalarının beş yıl süreyle dondurulmasını önerdi. Başkan, kemerleri sıkma politikasının devlet borcunu 400 milyar dolar azaltacağını tahmin ediyor.
Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri ise bu yıl 100 milyar dolarlık kesinti istiyor. Cumhuriyetçi Parti, ekonomik toparlanmanın, federal emeklilik ve sağlık sistemi gibi çok daha büyük programlarda kesintiye gidilerek sağlanabileceğini savunuyor.

Amerika’nın hala dünyanın en güçlü ve en refah içindeki ülkesi olduğunu belirten Başkan, “Dünya’nın en başarılı şirketleri ve en kaliteli üniversiteleri Amerika’da” dedi. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin eğitim ve araştırmaya yaptıkları yatırımlarla dünya pazarlarında rekabet gücünü arttırdığını söyleyen Obama, Amerika’nın da ihmal ettiği eğitime gereken önemi vermesi gerektiğini, çünkü eğitimin yeni fabrikalar ve yeni iş alanları açılmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi. Başkan şöyle dedi:

Şu anda önemli olan bir dahaki seçimi kimin kazanıp kazanmayacağı değil. Önemli olan yeni istihdam ve fabrikaları bu ülkede mi göreceğiz, yoksa başka ülkelerde mi. Tehlikede olan şey, Amerika’nın dünya haritasında yalnızca bir yer edinmesini sağlayan değil, aynı zamanda tüm dünyayı aydınlatmasını sağlayan liderliğini sürdürüp sürdüremeyeceğiyle ilgili. Biz ilerlemeye hazırız. Yaşayabileceğimiz en kötü ekonomik krizin üzerinden iki yıl geçti. Bu süre içinde borsalar toparlandı. Şirketler kara geçti. Ekonomi yeniden büyümeye başladı.

Başkanların her yıl Kongre’de yaptığı “Birliğin Durumu” konuşması, yönetimin politikalarına açıklık getirmeyi amaçlıyor. “Birlik” sözcüğünden Amerika Birleşik Devletlerini oluşturan 50 eyalet kastediliyor. Birliğin Durumu konuşması, yasama organıyla yürütme organı arasındaki geleneksel iletişimin en önemli parçası. Amerikan anayasasına göre, Başkanlar, ülkenin durumu, icraatları ve diğer önemli konularda Kongre’ye bilgi vermekle yükümlü. Bu yükümlülük, bir gelenek haline gelmiş ve başkanlar, her yıl, Ocak ayında, “Birliğin Durumu” konuşması yapmaya başlamış.

Barack Obama da üçüncü Birliğin Durumu konuşmasında yönetimin icraatı konusunda bilgi verdi, gelecek iki yıl içinde yapmayı planladığı proje ve programları anlattı. Konuşmasında Amerika’nın bazı alanlarda diğer ülkelerin gerisinde kaldığına dikkati çeken Başkan, Amerikalıların bunun üstesinden gelebilecek beceri ve olanaklara sahip olduğunu söyledi: Başkan konuşmasına şöyle devam etti:

"50 yıl önce Sovyetler Birliği uzaya Sputnik uydusunu göndererek uzay teknolojisinde önümüze geçti. Onları Ay’a ulaşma yarışında nasıl yeneceğimizi hiç bilmiyorduk. O teknolojiye sahip değildik ve NASA’nın adı bile yoktu. Ama araştırma ve eğitime daha iyi yatırım yaparak yalnızca Sovyetler’i geçmedik. Yeni endüstrilerin oluşması ve milyonlarca kişiye iş sağlanmasıyla sonuçlanan bir yenilik dalgasına öncülük ettik. İşte bu bizim neslimizin Sputnik atılımı oldu."

Önceki Birliğin Durumu konuşmalarına göre dış politika konusuna daha az ağırlık veren Obama, Amerika’nın Irak politikasını övdü. Muharebe görevinin geçen yıl sona erdiğini hatırlatan Başkan, bu yıl sonuna kadar askerlerin tamamının Irak’tan çekileceğini söyledi. El Kaide ve diğer aşırı görüşlü örgütlerin Amerika topraklarında saldırılarını sürdürmek istediğini hatırlatan Obama, Amerika’daki Müslümanların da desteğiyle, hukuk kuralları çerçevesinde Amerikan toplumu olarak bu saldırılara yanıt verdiklerini kaydetti.

Amerika dışında da El Kaide ve müttefikleriyle mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Başkan, Afganistan’da Taleban’ın direniş noktalarını ele geçirdiklerini, Afgan güvenlik kuvvetlerini eğittiklerini söyledi. Obama amaçlarının Taleban’ın Afganistan’da yeniden güç kazanmasını ve El Kaide’nin kendine yeni sığınak bulmasını önlemek olduğunu açıkladı. Başkan Obama, El Kaide’nin Pakistan’da da yoğun baskı altında olduğunu belirtti. Başkan Obama Tunus’ta dikta rejimini yıkan ayaklanmalara da değindi. Halkın iradesinin diktatör kanunundan daha üstün olduğunun ispatlandığını söyleyen Obama, Amerika’nın Tunus halkıyla birlikte olduğunu ve demokratik arzularına destek verdiğini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG