Erişilebilirlik

Obama 'Birliğin Durumu' Konuşmasına Hazırlanıyor


Obama 'Birliğin Durumu' Konuşmasına Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Başkan Barack Obama’nın, yarın akşam yapacağı yıllık Birliğin Durumu konuşmasında iç ve dış siyaset, ekonomi gibi konuların yanı sıra teröre de ağırlık vermesi bekleniyor

Fransa’da geçtiğimiz günlerde düzenlenen terör saldırıları ve diğer Avrupa ülkelerinde başlatılan terörle mücadele operasyonlarının ardından Amerika’da da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Başkan Barack Obama’nın yarın akşam yapacağı yıllık Birliğin Durumu konuşmasında, iç ve dış siyaset, ekonomi gibi konuların yanı sıra teröre de ağırlık vermesi bekleniyor.

Avrupa ve Amerika’da teröre karşı güvenlik önlemlerinin doruk noktasına ulaştığı bir dönemde Başkan Barack Obama, yarınki geleneksel başkanlık konuşmasında terörle mücadeleye de yer verecek. Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen terör saldırısından sonra Amerika güvenlik önlemlerini genişletirken, Belçika, Almanya ve Yunanistan’da terörle mücadele operasyonları düzenlendi.

Europol Direktörü Rob Wainwright, güvenlik önlemlerinin sürekli değişen ve gelişen terör tehdidine göre şekillenmesi gerektiğini söylüyor: “Hükümetlerimizin ve güvenlik birimlerimizin terörle mücadelede çok kararlı olduğunu görüyoruz. Avrupa polis idaresi - Europol gibi kurumlar, istihbarat paylaşımı, terör kaynaklarının takibi, terör faaliyetlerinin Internet üzerinden izlenmesi gibi terörle mücadele çabalarını daha iyi desteklemenin yollarını araştırıyor.”

Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirdiği yeni Kongre’yle uyumlu çalışmayı umut eden Başkan Obama’ya göre, gündemin önceliği iç sorunlar olsa da, son dönemde yaşanan uluslararası gelişmeler güvenlik konularına daha fazla odaklanmayı gerektiriyor.

Başkan Obama bir süre önce yaptığı bir konuşmada “Şiddet içeren radikal ideolojiler, terör ağları, gençleri terör örgütlerine katma fırsatlarının artması gibi olgular dünyaya yayıldı. Bu da, büyük acılar veren ve yıkımlara yol açan trajedilere yol açıyor. Ama bu sorunu eninde sonunda ortadan kaldıracağız,” dedi.

Yetkililer, çok sayıda ülkede faaliyete geçmeye hazır terör hücresi bulunduğuna inanıyor. Ayrıca Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırının dünyadaki diğer radikal kişi ve grupları harekete geçirme ihtimali kaygı yaratıyor. İşte böyle bir ortamda, Obama yönetimi ve diğer hükümetler yeni bir saldırı olup-olmayacağını değil, bu saldırının nerede ve nasıl yapılacağı sorusuna cevap arıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG