Erişilebilirlik

Obama Birliğin Durumu Konuşmasına Hazırlanıyor


Başkan Barack Obama ikinci dönem başkanlığının ilk Birliğin Durumu konuşmasını bu akşam yapacak. Obama’nın Kongre’deki konuşmasını Amerika’da ve dünyada milyonlarca kişi izleyecek.

Başkan Obama’nın, 2009‘daki ilk konuşmasında Büyük Buhran’dan sonraki en şiddetli mali kriz sırasında halka moral vermişti: ”Zor ve belirsiz zamanlardan geçiyor olsak da bu akşam her Amerikalı’nın şunu bilmesini istiyorum. Yeniden yapılanacak ve iyileşeceğiz. Amerika her zamankinden daha güçlü olacak.”

Başkan Obama o zamandan beri Birliğin Durumu konuşmalarında toplu silahlı saldırılar gibi ülkeyi derinden sarsan olaylara da değindi.

Başkan, şimdi, ikinci kez seçilmenin verdiği güvenle Kongre’ye silah yasaları ve göçmenlik reformu konusunda baskı yapıyor.

James Carafano muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı uzmanı. Carafona, ”Başkan Obama konuşmasında göçmenlik konusuna geniş yer ayıracak. Silahların kontrol altına alınması ve silahlı şiddet olaylarına da yer verecek. Bütçe de önemli gündem maddelerinden biri olacak,” şeklinde konuşuyor.

Bütçe açığının kapatılması ve hükümet harcamalarının kısılması da konuşmanın ana maddeleri arasında yer alacak.

Ancak George Washington Üniversitesi’nden John Sides Başkan Obama’nın ekonomik ilerleme ile darboğazda olma arasında denge kurması gerektiği görüşünde: ”Ekonomi iyileşiyor, Obama’ya verilen destek oranı az da olsa arttı. Ancak yine de ekonomi kırılganlığını koruyor. İşsizlik oranı hala yüksek ve bir süre daha yüksek kalacak.”

Başkan Obama geçen yılki konuşmasında Amerika’nın Irak’taki askeri rolünün sona erdiğini ve Usame Bin Ladin’in artık bir tehdit oluşturmadığını söylemişti. Bu kez Afganistan’dan çekilme takvimine değinmesi bekleniyor.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden Anthony Cordesman, Obama’nın Arap dünyasını da gündeme getirmesini bekliyor: ”Başkan Obama Arap Dünyası’ndaki değişimin getirdiği sorunlar hakkında konuşacak. Aktif bir Amerikan diplomasisi, Amerika’nın askeri ve ekonomik yardımı, istikrarı sağlama ve daha demokratik rejimler kurma çabası olmadan durum çok daha ciddi bir tehdide dönüşebilir.”

John Sides’a göre Obama Cumhuriyetçi ve Demokratlar’dan daha sıkı işbirliği yapmalarını isteyecek: ”Partiler arasında işbirliği başladıktan sonra Amerikan halkının hükümete olan güven ve inancının az da olsa yeniden oluştuğunu görebiliriz.”

John Sides, Cumhuriyetçiler’in, artık parti içinden yükselen ve Başkan Obama’ya sürekli muhalefetten kaçınılması gerektiği uyarısı yapan sesleri daha dikkatli dinlediklerini söylüyor.

Obama Birliğin Durumu Konuşmasına Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG