Erişilebilirlik

Obama: 'Baş Kesme Dünyayı Dehşete Düşürdü'


Gazeteci James Foley 2011 yılında Trablus'ta bir otelde Libya hükümeti tarafından serbest bırakıldıktan sonra
Gazeteci James Foley 2011 yılında Trablus'ta bir otelde Libya hükümeti tarafından serbest bırakıldıktan sonra

Başkan Barack Obama, İslamcı militanların bir Amerikalı gazetecinin başını keserek öldürmesinden tüm dünyanın “dehşete düştüğünü” açıkladı.

Obama, tatilini geçirmekte olduğu Martha's Vineyard adasında yaptığı açıklamada IŞİD’in herhangi bir dini temsil etmediğini, öldürdüğü kişilerin çoğunun Müslümanlar olduğunu belirtti.

Başkan Barack Obama, Washington’un Amerikalılar'ı teröristlere karşı korumada kararlı olduğunu yeniden vurguladı.

IŞİD militanları, kendilerine hava saldırısı düzenleyen Amerika’ya misilleme yapmak istedikleri gerekçesiyle, iki yıla yakın bir süredir rehin tutulan Amerikalı bir gazetecinin başını vahşice keserek öldürdü.

IŞİD, maskeli bir militanının gazeteci James Wright Foley adıyla tanıttığı turuncu üniformalı kişinin boğazını kestiği videoyu “A Message to #America (from the #IslamicState)" adıyla YouTube sitesinde yayınladı. Video’nun gerçek olduğu Amerikalı yetkililer tarafından doğrulandı.

Videonun sonunda kurbanın kesik başı, gövdesinin üzerine bırakılmış görünüyor. Öldürülmeden önce kurbana, olanlardan Amerika’nın sorumlu olduğu yönünde bir mesaj okutturuluyor.

Video bitmeden hemen önce aynı maskeli militan, bir başka Amerikalı gazeteci, Steven Joel Sotloff olduğu bildirilen benzer üniformalı bir rehinenin ensesinden tutarak, Başkan Obama’ya sesleniyor ve “Bu Amerikan vatandaşının hayatı senin bundan sonra atacağın adıma bağlı” diye uyarıyor.

Serbest fotomuhabir olan Foley, Suriye’de iç savaşı izlerken Kasım 2012’de kaçırılmıştı. Suriye'nin kuzeyinde çalışan Sotloff'tan da Temmuz 2013'ten bu yana haber alınamıyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG