Erişilebilirlik

Obama Asya ile Ekonomik İlişkileri Geliştirmek İstiyor


Obama Asya ile Ekonomik İlişkileri Geliştirmek İstiyor
Obama Asya ile Ekonomik İlişkileri Geliştirmek İstiyor

Başkan Barack Obama 10 günlük Asya ziyaretine bugün başlıyor. Obama bölgedeki gelişmekte olan ülkelerle ekonomik ilişkileri arttırmayı hedefliyor.

Obama’nın ilk durağı Hindistan olacak. Burada 4 gün kalacak olan Başkan Mumbai ve Yeni Delhi’de temaslarda bulunacak. Başkan’a Amerikalı iş adamları da eşlik ediyor.

Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Obama, dünyanın en hızlı gelişen piyasalarından bazılarının Asya’da olduğunu ve amacının bu ülkelerle ticareti arttırıp Amerikalılar için iş imkanı yaratmak olduğunu söyledi.

Başkan Obama göreve geldiğinden beri ilk kez bir ülkede bu kadar uzun kalmış olacak. Obama daha sonra Endonezya ve Güney Kore’ye gidecek.

Başkan Obama 10 günlük Asya gezisine bugün başlıyor. Önce Hindistan’a gidecek olan Başkan Obama daha sonra Endonezya, Güney Kore ve Japonya’yı ziyaret edecek. Obama’ya eşlik eden Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Dan Robinson, Başkan’ın ziyaret edeceği her ülkede Amerikan ekonomisini canlandırma ve güvenlik ilişkilerini arttırma yolları arayacağını söylüyor. Obama’nın bu ülkelerde Amerika’nın Asya ve Uzakdoğu ülkeleriyle sıkı ekonomik ve güvenlik ilişkilerini sürdüreceği mesajı vermesi bekleniyor.

Başkan Obama geçen yıl Hindistan Başbakanı Mahmohan Singh’i, başkanlığının ilk resmi akşam yemeğiyle onurlandırmıştı. Şimdi Başbakan Singh, Yeni Delhi’de Başkan Obama’yı aynı şekilde ağırlayacak. Kamuoyu yoklamaları Başkan Obama’nın dünyanın en büyük ekonomisine sahip Hindistan’da çok sevildiğini gösteriyor.

Hindistan küresel ekonomik krizden fazla etkilenmeyen ve giderek büyüyen bir orta sınıfa sahip. Amerika-Hindistan İşadamları Konseyi’nden Ron Sommers, Başkan Obama’nın ziyaretinin her iki ülkeye de büyük ekonomik katkı getireceğini söylüyor: ”Şu anda iki ülkede de istihdam yaratılması gerekiyor. Hindistan, dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birine sahip. Bu açıdan Amerika ve Hindistan arasında iki yönlü bir yol oluşturulmasına ağırlık verilmesi gerekiyor.”

Amerika ve Hindistan arasındaki bağları güçlendirme çabaları, Hindistan’ın ‘Doğu’ya Bakış’ politikası doğrultusunda başka ortaklar aradığı bir döneme rastladı. Başbakan Singh bu çerçevede Japonya, Vietnam ve Malezya’yı ziyaret etti.

Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Güney Asya uzmanı Walter Andersen şöyle konuşuyor: ”Japonya yakında Hindistan’da yatırımlara başlayacak. Japonya doğrudan yatırım alanında büyük potansiyele sahip. Bunun bir de stratejik yanı var. Güneydoğu Asya ve Japonya’da, Çin’in, bölgede nüfuzunu arttırmasından kaygı duyuluyor. Asya ülkeleri bu yüzden bölgenin Çin’den sonraki en büyük gücü Hindistan’la yakın ilişki kurmak istiyor.”

Hareketli finans merkezi Mumbai, Başkan Obama’nın ilk durağı. Obama burada Hintli ve Amerikalı işadamlarıyla bir araya gelecek, 2008 terör saldırılarında ölenler için yapılacak anma törenine katılacak. Obama terör saldırılarının hedeflerinden biri olan Taj Otel’de kalacak.

Obama’nın Yeni Delhi’de parlamentoda bir konuşma yapması ve Amerika-Hindistan sivil nükleer anlaşmasının son aşamasına geçilmesi çağrısında bulunması bekleniyor.

Beyaz Saray yetkililerine göre Başkan Obama, bu yıl iki kez ertelenen Endonezya ziyareti sırasında, dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olarak Endonezya’nın önemini ve demokrasisinin başarısını vurgulayacak.

Başkan Obama Cakarta’da Endonezya’nın en büyük camisi olan İstiklal Camii’ne gidecek, ancak zamanı sınırlı oldğu için çocukluğunda gittiği okulu ziyaret edemeyecek.

Buarada Güney Kore’nin başkenti Seul’de G-20 zirvesinin hazırlıkları devam ediyor. Zirve ilk kez bir Asya ülkesinde yapılacak. Başkan Obama zirveye katıldıktan sonra sonra Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi için Japonya’nın Yokohama kentine geçecek.

Başkan Obama’nın Seul’de Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’yla yedinci kez görüşmesi planlanıyor. Obama ayrıca Kore Savaşı’nın 60‘ıncı yıldönümü nedeniyle Amerikan askerleriyle bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi işlerden sorumlu eski müsteşarı Nicholas Burns’e göre, Çin’in yükselişinin barış içinde gerçekleşmesi için, Amerika’nın tıpkı Hindistan ve diğer Uzakdoğu ülkeleriyle olduğu gibi Çin’le de yakınlaşması gerekiyor. Burns, ”Amerika’nın Hindistan ve Japonya’yla ve gelecekte başka ülkelerle uzun vadeli stratejik işbirliği taahhüdüne girerek bir bakıma ittifak oluşturması, Çin’in yükselişinin istikrarlı, barışçı ve demokrasinin güçlü olduğu bir Asya’da gerçekleşmesi için önemli.” diyor.

Başkan Obama’nın, 14 Kasım’da, ara seçimlerin Kongre’de siyasi dengeleri değiştirdiği Washington’a dönmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG