Erişilebilirlik

Obama Asya Gezisini Tamamladı


Başkan Obama Filipinler'in başkenti Manila'dan ayrılırken
Başkan Obama Filipinler'in başkenti Manila'dan ayrılırken
Başkan Barack Obama dört ülkeyi kapsayan Asya gezisini tamamlarken adını vermeden Çin’i son bir kez daha eleştirdi.

Manila’dan ayrılırken Amerikan ve Filipinli askerlere hitaben konuşan Obama, deniz ve toprak uyuşmazlıklarının uluslararası hukuka uygun biçimde barışçı yoldan çözülmesi gerektiğini tekrarladı.

Obama bir önce Filipinlerle imzalanan yeni güvenlik anlaşmasının Çin’i “karşılama” ya da “kontrol etme ” amacı taşımadığını açıklamıştı.
Asya gezisinin son durağı Filipinler’de Cumhurbaşkanı Benigno Aquino ile düzenlediği ortak basın toplantısında Obama Amerika’nın Çin ile yapıcı bir ilişkisi olduğunu belirterek “ hedefimiz sadece uluslararası uyuşmazlıklarda uluslararası kurallara ve normlara saygı gösterilmesidir” demişti.

Çin ve Filipinler Güney Çin Denizinde karşılıklı denizcilik ve toprak iddialarında bulunuyor.

Çin resmi haber ajansı Şinhua güvenlik anlaşmasını “rahatsız edici” olarak tanımlarken, Filipinleri Pekin ile uyuşmazlıklarını çözmede sert davranmaya teşvik edeceğini savundu. Ajans Filipin hükümetinin, Amerika ile savunma anlaşması yaparak “Çin’i Amerika’nın desteğiyle karşılama” niyeti taşıdığını önesürdü.

10 yıl süreli anlaşma Amerika’ya Filipinler’de askeri varlığını arttırma olanağı sağlıyor. Anlaşma gereği Amerika Filipin askeri üslerine daha fazla sayıda birlik, gemi ve uçak rotasyonu yapacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG