Erişilebilirlik

Başkan Obama Asya Gezisini Kısalttı


Amerikan hükümetin kapanması Başkan Barack Obama’nın çıkacağı Asya gezisinde iki ülke ziyaretini iptal etmesine yol açtı.

Kapanma ikinci gününe girerken Beyaz Saray Obama’nın Malezya ve Filipinler ziyaretlerini iptal ettiğini ancak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve Doğu Asya Ülkeleri zirvelerine katılmak için ilk iki durağı olan Endonezya ve Brunei’ye gideceğini açıkladı.

Amerikan Kongresi geçici bütçe yasası üzerinde anlaşamadığı için harcama yetkisi kalmayan federal hükümetin faaliyetleri Pazartesi günü geceyarısından itibaren kısmen durduruldu.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ellerinde tutan Cumhuriyetçi Partililer, hükümete verecekleri geçici harcama yetkisini Obama’nın Salı günü yürürlüğe giren Sağlık Reformu’na bağlamak istiyor.

Ancak Obama, Salı günü Beyaz Saray’daki açıklamasında Sağlık Reformu’nun yasalaştığını ve bugünden itibaren yürürlükte olduğunu söyledi. Bu konuda hiçbir pazarlık yapmayacağını yineledi, zaten sağlık reformunun kendi fonlarını kendisinin sağladığına dikkati çekti. Başkan, Kongre’den hükümetin yeniden faaliyete geçmesini sağlayacak harcama yetkisini derhal onaylamasını istedi.

Temsilciler Meclisi’nin geçici bütçe yasasını ‘Obamacare’ adı verilen Sağlık Reformu’na bağlama girişimleri, defalarca Senato tarafından reddedilmişti.
Salı gününden itibaren yaklaşık 800 bin kamu çalışanı zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. Acil nitelikli personel ise, maaşlarını ne zaman alacağını bilmeden çalışmaya devam edecek.

Federal hükümetin kapanması, bir devlet kurumu olan Amerika’nın Sesi yayınlarını etkilemeyecek, ancak ulusal parklar, trafik güvenlik daireleri, Washington’daki Smithsonian Vakfı müzeleri ve hayvanat bahçesi kapalı tutulacak. Savunma Bakanlığı’nda çalışan sivil personelin önemli bir bölümü ücretiz izne çıkarıldı. Ordu görevini sürdürürken, Afganistan gibi denizaşırı operasyonlar devam edecek.

Uzmanlar, iki haftayı aşan kapanmanın Amerikan ekonomisinin durgunlaşmasına, turizm gelirlerinin azalmasına ve ücretsiz izne çıkarılan kamu personelinin de tüketim masraflarının düşmesine yol açacağını söylüyor. 3-4 hafta sürecek kapanmanın hükümete 55 milyar dolar zarara mal olabileceği de belirtiliyor.

Öteyandan son yapılan bir kamu oyu yoklaması Amerikan halkının yüzde 72’sinin hükümetin kapanmasına karşı olduğunu ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG