Erişilebilirlik

Obama: "Askeri Müdahale Hala Masada"


Başkan Barack Obama, Suriye hükümetinin kimyasal silahlarının imhasını öngören anlaşmaya uymaması durumunda uluslararası toplumun üzerinde anlaştığı sonuçlara destek verilmesi çağrısında bulundu.

Obama, Amerika’nın Ortadoğu’daki çıkarlarını korumak için askeri güç de dahil, elindeki her türlü imkanı kullanmaya hazır olduğunu vurguladı.

Başkan, Amerika’nın yalnızca kendi çıkarları değil herkesin çıkarlarının arkasında durma istekliliği konusunda “istisnai” bir tavır sergilediğini savundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun New York’taki toplantısında konuşan Obama, uluslararası toplumun kimyasal silahlara yönelik yasağı uygulaması gerektiğini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı vaatlerini tutmaya zorlayacak sağlam bir BM Güvenlik Konseyi kararlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Obama Amerika’nın Suriye’ye 340 milyon dolarlık ek insani yardım yapacağını da sözlerine ekledi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin kimyasal silahlarının imha edilmek amacıyla uluslararası denetime teslim edilmesi yönünde Amerika ve Rusya’nın vardığı anlaşmayı uygulama gücüne sahip bir kararı onaylaması çağrısında bulundu. Ban, dünya liderlerinden Suriye’deki tüm taraflara silah gönderilmesine son vermelerini istedi.

Obama konuşmasında İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözümde kararlı olduğunu, bu amaçla da Dışişleri Bakanı John Kerry’yi görevlendirdiğini açıkladı. Obama, bu konuda varılacak bir çözümün önünde büyük engeller bulunduğunu kabul etmekle birlikte, diplomatik girişimlerin denenmesi gerektiğini vurguladı.


‘İran şeffaf ve somut adımlar atmalı’

Başkan Obama, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ayrıca İran’ın nükleer programı konusunda “şeffaf ve somut” adımlar atması gerektiğini söyledi, bu sorunu diplomatik yollardan çözme konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

Obama’nın konuşmasının ardından bugün İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de Genel Kurul’da bir konuşma yapması bekleniyor. Ruhani’nin, Batılı devletlerden İran’a yönelik yaptırımları hafifletmesini ve ülkesiyle diyaloğa girmesini istemesi bekleniyor.

Başkan Obama’nın New York’ta İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle görüşüp görüşmeyeceği kesinleşmedi. Ancak taraflar görüşme olasılığına dikkati çekiyor. 1979’daki İran Devrimi’nden bu yana Amerikalı ve İranlı liderler arasında doğrudan görüşme hiç olmadı.

"İsrail-Filistin uyuşmazlığını çözme zamanı Geldi"

Obama ayrıca Amerika’nın İsrail-Filistin çatışmasını da sona erdirme konusunda kararlı olduğunu vurguladı, “Tüm uluslararası toplumun barış çabalarının arkasında durma zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Tüm tarafların barış sürecinde risk alması gerektiğini savunan Obama, İsrail’in güvenliğinin Filistin devletinin kurulmasına bağlı olduğunu, İsrail’in dostlarının da bunu kavraması gerektiğini söyledi. Başkan, Ortadoğu’nun istikrarının İsrail’in güvenliğini tesis edecek, iki devletli bir çözüme bağlı olduğunu da Arap devletlerinin kavraması gerektiğini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG