Erişilebilirlik

Obama Aşırılıkla Mücadele Zirvesinde Konuşacak


Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’ın evsahipliğini yaptığı, terör ve radikal şiddetle mücadele amaçlı zirvenin ikinci günü olan bugün bir konuşma yapmaya hazırlanıyor.

Zirve, IŞİD’in Irak ve Suriye’de eylemlerini yoğunlaştırdığı bir dönemi, Avustralya, Kanada, Fransa ve Danimarka’da yaşanan terör eylemlerini izliyor.

Obama Los Angeles Times’a yazdığı yorumda, IŞİD ve el Kaide gibi grupların “adaletsizlik ve yolsuzluk ortamında yaşam standartlarını geliştirme fırsatı bulamayan kişilerin yaşadığı öfkeden ve hayal kırıklığından beslendiğini” ifadesine yer verdi. Obama, dünyanın gençlere daha iyi umutlar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Bununla birlikte zirveye ev sahipliği yapan Obama yönetimi, aşırılıklar kavramını kullanırken, bunu yalnızca fanatik İslam’la bağdaştırmamaya büyük özen gösteriyor. Bir yandan Amerika’daki Müslüman gruplar, bu zirvenin kendi gruplarını hedef alan bir etkinlik olup olmayacağı konusunda kaygı ifade ederken, Kongre’ye hakim olan Cumhuriyetçi muhalefet de yönetimin ‘radikal İslam’a vurgu yapmamasından rahatsız.

Dün zirvenin açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Joseph Biden, özellikle yoğun göçmen gruplarının yaşadığı Boston, Los Angeles ve Minneapolis gibi kentlerdeki başarılı sosyal eğitim ve yardım programlarını övdü.

Aşırı görüşler ve buna dayalı şiddet olaylarıyla yalnızca askeri önlemlerle başa çıkılamayacağını söyleyen Biden, “Toplumlar göçmen gruplarına olumlu alternatifler, fırsatve aidiyet duygusu sunmalı” diye konuştu, bunların teröristlerin sunduğu korku, dışlanma, nefret ve küskünlük duygularını zayıflatması gerektiğini savundu.

Biden, Amerika’nın göçmen toplumlarını entegre etme konusunda Avrupa ülkelerinden daha deneyimli olduğunu savundu. Başkan yardımcısı, "Amerika'nın her soruna yanıt verdiğini iddia etmiyorum, ama biz göçmenlerden kurulu bir ulusuz, gücümüzü bu kaynaşmadan alıyoruz" dedi.

Beyaz Saray yetkilileri, toplantılarda IŞİD ve diğer gruplarla mücadele konularının ele alınacağı gibi, radikal görüşler ve buna bağlı şiddet eylemlerinin kök saldığı sosyoekonomik etkenler ve siyasi dışlanma gibi alanlara da eğileceklerini belirtiyor.

Oturumlar sırasında Amerika’nın terörle mücadele için planladığı yeni politikaların açıklanacağını söyleyen yetkililer, bu amaçla terörizmin kökenlerine inerek başlamadan bitirilmesinin amaçlandığını da sözlerine ekledi. Beyaz Saray, radikal şiddet konusuna değinirken, özellikle belli bir grubu örnek göstermemeye özen gösteriyor. Geçen hafta Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kentinde üç Müslüman gencin öldürülmesinin ardından Müslüman gruplar, Amerika’da hedef alınmaya başladıkları yönünde kaygılarını daha sık dile getirmeye başladı.

Beyaz Saray’ın terör ve radikal şiddetle mücadele toplantısı, son bir aydır, özellikle Avrupa’da arka arkaya meydana gelen bazı saldırıları izliyor. Geçen ay Paris’te Hazreti Muhammed karikatürü yayınlayan Charlie Hebdo mizah dergisine cihatçı eylemcilerin düzenlediği kanlı saldırının ardından geçen haftasonu da Kopenhag’da bir cafe ve sinagogda birkaç saat arayla iki cinayet işlenmişti. Ayrıca Irak ve Suriye’nin yanı sıra, IŞİD son olarak Libya’da 21 Mısırlı Kıpti’nin başlarının kesilerek öldürüldüğünü gösteren videolar yayınladı.

Beyaz Saray’ın düzenlediği terör ve radikal şiddetle mücadele konulu zirveye 60’ın üzerinde ülke katılacak. Toplantılarda Türkiye’yi Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın temsil etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG