Erişilebilirlik

Obama: 'Amerikan Tarihinin En Kanlı Silahlı Saldırısı'


Barack Obama, 7 buçuk yıllık başkanlık döneminde 15’inci kez bir toplu katliam sonrası açıklama yapmak üzere kamuoyunun karşısına çıkmak zorunda kaldı
Barack Obama, 7 buçuk yıllık başkanlık döneminde 15’inci kez bir toplu katliam sonrası açıklama yapmak üzere kamuoyunun karşısına çıkmak zorunda kaldı

Başkan Barack Obama, dün Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde düzenlenen ve 49 kişinin öldürüldüğü katliamı, “Amerikan tarihinin en kanlı silahlı saldırısı” olarak niteledi, ölenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

Beyaz Saray brifing odasında gazetecilere hitap eden Obama, oldukça karamsar bir görünüm sergiledi. Barack Obama, 7 buçuk yıllık başkanlık döneminde 15’inci kez bir toplu katliam sonrası açıklama yapmak üzere kamuoyunun karşısına çıkmak zorunda kaldı.

Obama: 'Amerikan Tarihinin En Kanlı Silahlı Saldırısı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Müdürü James Comey tarafından bilgilendirilen Obama, “soruşturmanın daha ilk aşamalarında olduğunu, ancak eylemin bir terör ve nefret saldırısı olduğunu söylemeleri için ellerinde yeterince bilgi olduğunu” belirtti.

“Hiçbir terör ya da nefret eylemi bizi değiştiremez” diyen Obama, “Herhangi bir Amerikalı’ya yapılan saldırı hepimize yapılmış sayılır, bu olay bize bunu hatırlattı” şeklinde devam etti.

Saldırgan dün gece elinde bir tabanca ve makineli tüfekle Orlando’da eşcinsellerin uğradığı bir gece kulübünü kana bulamıştı. Afgan göçmen bir ailenin Amerikan vatandaşı oğlu olduğu bildirilen saldırgan 50 kişiyi öldürmüş, 53 kişiyi de yaralamıştı. Saldırıyı IŞİD üstlendi, ancak saldırganla Suriye ve Irak’ta yerleşik cihatçı örgüt arasında ne bağlantı olduğu bilinmiyor.

VOA Flaş Haber 12 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:31 0:00

Florida eyaleti senatörü Bill Nelson, istihbarat yetkililerinin saldırganın IŞİD’e bağlılık yemini ettiği konusunda kendisini bilgilendirdiğini söyledi. Metin’in Port St. Lucie’deki dairesi de inceleniyor.

Özel Silahlar ve Taktikler Birimi (SWAT) polisleri dün gece saldırganın müşterileri rehin aldığı gece kulübüne baskın düzenleyerek rehineleri kurtardı ve 29 yaşındaki Ömer Sıddıki Metin adlı saldırı zanlısını ölü ele geçirdi.

Bu olayın Amerikalı LGBTİ toplumu açısından çok rahatsız edici olduğunun altını çizen Obama, saldırıya uğrayan Pulse adlı gece kulübünün yalnızca eğlenmeye ve dans etmeye gidilen bir yer olmadığına, aynı zamanda insanların dayanışma, medeni haklarını savunma ve toplumsal bilinçlenme için toplandığı bir yer olduğuna dikkati çekti.

New York doğumlu Metin’in Orlando’nun 190 kilometre uzağındaki Port St. Lucie, Florida’da yaşadığı bildirildi. FBI olayı “terör suçu” olarak incelemeye aldı.

Bu yılki Başkanlık seçimine hazırlanan adaylar da olayın ardından mesajlar yayınladı. Demokrat Parti adayı Hillary Clinton Twitter’da yayınladığı mesajında “Uyandığımda Florida’dan gelen yıkıcı haberi öğrendim. Daha fazla bilgi için bekliyoruz. Ama düşüncelerim bu korkunç olaydan etkilenenlerle” diye yazdı.

Başkan Obama ve Hillary Clinton, Çarşamba günü Wisconsin eyaletinde planladıkları ortak kampanya etkinliğini iptal ettiklerini açıkladılar. Etkinlik için yeni bir tarih verilmedi.

Cumhuriyetçi Partili aday Donald Trump da mesajında doğrudan Başkan Obama’yı hedef aldı ve “Acaba Başkan Obama en nihayetinde ‘radikal İslami terör’ ifadesini kullanacak mı? Eğer bunu demeyecekse derhal utanç içinde istifa etmeli” şeklinde bir tweet attı.

Cumhuriyetçi Parti liderleri ve Kongre üyeleri, radikal İslamcı liderler tarafından teşvik edilen terör eylemlerini “İslami terör” diye nitelemesi yönünde sık sık Obama’ya baskı yapıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, birkaç kişinin işlediği çirkin eylemler yüzünde belli bir bölgede yaşayan milyonlarca masum insanı lekelemek istemediği için Başkan’ın bu ifadeyi kullanmak istemediği belirtildi.

Papa Francis, Orlando’daki katliamı kınarken Amerika’daki Müslüman toplumlardan da kınama mesajları geliyor. Kuzey Virginia İslami Merkezi’nden yetkililer Amerika’nın Sesi Afgan Bölümü’ne yaptıkları açıklamada, olayın “haklı gösterilemez bir terör eylemi” olduğu söyledi. İmam Zia Mahdum, “Masum insanları öldürmek tüm Müslümanlar’ın ve tüm insanların kınaması gereken korkakça bir eylem” diye konuştu. İmam Mahdum, Amerika’da yaşayan Müslümanlar’a da kendi güvenliklerine dikkat etmeleri çağrısında bulundu.

Amerika-İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) Orlando bürosundan yapılan açıklamada, “Bu canavarca eylemi kınıyoruz, ölen ve yaralananların aileleri ve yakınlarına içten taziyelerimizi iletiyoruz. Müslüman toplumu bu denli korkunç şiddet eylemini haklı gösterecek ya da bahane olarak kullanacak tüm kişi ve grupları reddetme konusunda Amerikan vatandaşlarının yanındadır” denildi.

California’daki şüpheli araç LGBT eylemini mi hedef alıyordu?

Öte yandan California eyaletinin Santa Monica kentinde polis, yakındaki Los Angeles kentinde düzenlenecek LGBT Onur Yürüyüşü’ne katılacağını söyleyen bir kişinin aracında saldırı silahları, patlayıcı ve cephane bulunduğunu açıkladı. İhbar, bir araba soyguncusundan geldi. Yapılan aramada boru tipi bomba imali için kullanılabilecek malzemelere rastlandı. Soruşturmayı FBI devraldı.

Orlando’daki gece kulübünün ne kadar zamandır hedef alındığı bilinmiyor. Ancak birçok kentte LGBT topluluklar bir ay boyunca “eşcinsel onuru” temalı kutlamalar düzenliyor.

Bu, Florida eyaletinin Orlando kentinde hafta sonu yaşanan ikinci silahlı saldırı. ‘The Voice’ isimli yarışmada adını duyuran şarkıcı Christina Grimmie, Cuma akşamı Orlando’da verdiği konseri sonrasında imza dağıttığı sırada vurularak öldürüldü. 27 yaşındaki saldırgan Kevin James Loibl tutuklandı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG