Erişilebilirlik

Obama Afganistan'dan Çekilme Stratejisini Açıklayacak


Başkan Barack Obama konuşmasını Türkiye saatiyle geceyarısından sonra yapacak
Başkan Barack Obama konuşmasını Türkiye saatiyle geceyarısından sonra yapacak

Obama'nın Konuşmasını Canlı olarak izlemek için aşağıdaki linkleri tıklayabilrsiniz. (TSİ:03:00)

Obama'nın Afganistan Konuşması (hızlı bağlantı)

Obama'nın Afganistan Konuşması (yavaş bağlantı)

Obama'nın Afganistan Konuşmasını Canlı dinlemek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

Obama'nın Afganistan Konuşması (ses dosyası)

Obama'nın Afganistan Konuşmasını aşagıdaki linklerden istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.

Obama'nın Afganistan Konuşması (hızlı bağlantı)

Obama'nın Afganistan Konuşması (yavaş bağlantı)

Obama'nın Afganistan Konuşmasını aşagıdaki linklerden istediğiniz zaman dinleyebilirsiniz.

Obama'nın Afganistan Konuşması (ses dosyası)

Başkan Barack Obama, bugün Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilme planlarının ayrıntılarını açıklayan bir konuşma yapacak.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Obama’nın konuşmasında 2009 yılı Aralık ayında ortaya attığı planın uygulanma aşamalarına yer vereceğini bildirdi. Sözcü Obama’nın özellikle birinci aşamaya yoğunlaşacağını sözlerine ekledi. Güvenlik görevinin Afgan kuvvetlerine tesliminin amaçlandığı çekilme süreci, gelecek ay başlayıp önümüzdeki yıllarda devam edecek.

Sözcü ayrıca ilk sefer kaç askerin ne kadar çekileceğine Başkan’ın karar verdiğini, bu konuda basında çıkan haberlerin yalnızca spekülasyon olduğunu söyledi. Amerikan basını, 5 bini hemen 5 bini de yıl sonuna doğru olmak üzere toplam 10 bin askerin bu yıl çekileceğini bildirmişti. Amerika’nın Afganistan’da 100 bin askeri bulunuyor.|

Washington’un hemen dışındaki Arlington askeri mezarlığında Meçhul Asker Anıtına çelenk bıraktıktan sonra, Başkan Barack Obama Afganistan ve Irak’ta ölen askerlerin gömülü olduğu 60’ncı bölümü ziyaret etti.

Obama, Afganistan’da görev yapan 100 bin Amerikan askerin kaçının Temmuz ayı itibariyle çekileceğini açıklayacak. 2009 yılının Aralık ayında Afganistan’a ek asker sevk eden Obama, Temmuz ayının çekilme takviminin başlangıcı olacağını kararlaştırmıştı.

Obama ve askeri komutanlar Taleban’ın bazı önemli bölgelerden püskürtüldüğünü savunsa da artan ölü ve yaralı sayısı ciddi bir kaygı unsuru.

Popüler olmayan savaşları sürdüren diğer başkanlar gibi Obama da Amerikan Kongresi’nin eleştirilerine maruz kalıyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı John Kerry anlatıyor: “Amerika’nın Afganistan’da önemli ulusal güvenlik çıkarları var ancak, çıkarlarımızın bu büyüklükteki askeri ve maddi bir yükü gerektirmediği gibi, sürdürülebileceğini zannetmiyorum.”

Cumhuriyetçi Partili Senatör Linsey Graham ise NBC televizyonuna verdiği demeçte hızlı bir çekilmeden kaçınılması gerektiğini söyledi: “Eğer çekilmeyi yorulduk diyerek hızlandırırsak bu savaşı kaybedeceğiz.”

Cumhuriyetçi Partili Senatör Richard Lugar da Obama’nın yeni bir plan hazırlamasını ve zaferin nasıl şekil alacağını belirlemesini istedi: "Esas sorulması gereken soru şu: Çıkarlarımızı korumak için sınırsız harcama ve Afgan kurumlarına fazlasıyla güven duymamızı gerektirmeyen bir yol var mı?"

Afganistan savaşı Amerika’da halkın tepkisini topluyor ve bu memnuniyetsizlik artıyor.

Balitmore kentinde örneğin, Amerikan Belediye Başkanları konferansında bir karar alındı ve milyarlarca dolarlık savaş harcamalarının yurt içine yönlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Görevinden ayrılmaya hazırlanan Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikalıların tepkisini şöyle değerlendirdi: “Bu hoşnutsuzluk, 10 yıl süren bir savaşın yorgunluğu hepimizin üzerinde var. Esas sorulması gereken soru, bu görevi Irak’ta olduğu gibi nasıl tamamlayacağız... Amerika’nın ulusal çıkarlarını gözetirken istikrara nasıl katkıda bulunacağız…”

Bu kararlar alınırken Afganistan operasyonlarını yeni bir ekip devralıyor: Yeni Savunma Bakanı Leon Panetta; yeni Afganistan Kuvvetleri Komutanı Korgeneral John Allen ve yeni Kabil Büyükelçisi Ryan Crocker...


XS
SM
MD
LG