Erişilebilirlik

Obama: 'Afganistan'daki Hedef Yakın'


Başkan Obama Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yle dünkü görüşmesinde
Başkan Obama Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yle dünkü görüşmesinde
Başkan Barack Obama Afganistan’daki savaşın hedefinin çok yakınlaştığını bildirdi.

Haftalık radyo konuşmasında açıklama yapan Başkan Obama, el Kaide’nin bir daha Afganistan’a yuvalanarak Amerika’ya saldırı düzenlemesinin önüne geçildiğini, gelecek yıl sonunda bu ülkeden Amerikan muharip birliklerinin çekilmesiyle birlikte de bu hedefin tamamlanacağını söyledi.

Obama, Washington’a ziyarete gelen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yle birlikte dün Beyaz Saray’da Amerika’nın Afganistan’daki geleceğini tartıştı. İki lider görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Obama, kendisi ve Karzai’nin, Amerika’nın Afganistan’daki görev tanımını destek rolüne kaydırma konusundaki kararı birkaç ay öne, bu bahara çekme konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Başkan dünkü açıklamasında, Amerikan kuvvetlerinin Afgan kuvvetlerinin eğitimine ve desteğine ağırlık vereceğini söylemişti.

Afganistan’da halen 66 bin Amerikan askeri ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerden birkaç bin asker görev yapıyor. Amerika da dahil uluslararası kuvvetler 2014 yılı sonundan itibaren Afganistan’daki muharip görevlerini sonlandıracak.

2014 sonundan sonra Afganistan’da kalmaya devam edecek Amerikan askerlerinin sayısı ve süresi kesinleşmiş değil. Obama bununla birlikte ne olursa olsun, muharip birliklerin çekilmesinden sonra da Amerikan askerlerinin Afgan yasalarından muaf tutulmalarını istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG